Еволюция на ролята

от Илия Иванов

Ролята на треньора на вратарите се промени през последните години, както се промени и ролята на самите вратари. Целта на тази статия е да уловя моите мисли за тази роля, по-специално работата в Академиите, където фокусът е върху индивидуалното развитие на играчите. Ще говоря за това как треньорът на вратарите се вписва в по-големия технически персонал, как се е развила тяхната роля през последните 10 години и ще отговоря на някои обсъждани въпроси около участието им в подбора на вратари. 

 

goalkeeper.bg Мартин Маргенсон дава указания на капитана Уейн Рууни

През последните години ролята на треньора на вратарите става все по-отговорна в техническия щаб, поемайки определени тактически аспекти на отбора. Това идва до голяма степен от факта, че самите вратари се включиха много повече в колективната игра на отбора.

Ето няколко примера:

• Главните треньори отчитат интеграцията на вратаря в отбора, но също и техните специфични отговорности, така че комуникацията с треньора на вратарите е от съществено значение.

• Главните треньори делегират някои отговорности на треньора на вратарите във връзка с организацията на защитата на отбора.

• Вратарите все по-често се въвеждат в игрите за притежание или в инициирането на атаката, като получават конкретни насоки.

Треньорите на вратарите получават задачи да наблюдават и анализират определени фази от играта (защита, статични положения, преход) както на противника, така и на своя отбор.

Тези видове промени се оказват ефективни за подобряване на екипната игра и представяне. Те също принуждават вратарите, а оттам и треньорския щаб, да се адаптират.

 

goalkeeper.bg Маркос Абад в разговор с великият Марсело Биелса от престоя му в Лийдс

Бих искал да отворя две теми, често срещани и коментирани:

 

1. Трябва ли треньорът на вратарите да решава кой да играе?

Моето лично мнение е: ДА и НЕ 

НЕ –  за треньор на вратари в професионален отбор. В тази среда главният треньор е изключително фокусиран и отговорен за представянето на отбора. Окончателното решение за състава за вратарския пост е на старши треньора. Ролята на треньора на вратарите, освен да тренира, е да дава открити, честни и обосновани аргументи, за да помогне на старши треньора да вземе възможно най-доброто решение. 

ДА – за треньор на вратари, работещ в Академия. Тук развитието на играча, а не конкретното представяне на отбора е ключово. Развитието на вратарите, които имат най-голям потенциал, е от решаващо значение в ранните етапи и следователно треньорът на вратарите е единственият член на персонала, който трябва да може да взема тези решения. Треньорът на вратарите прекарва значително повече време с вратарите, знае техните силни и слаби страни и къде се намират по отношение на развитието. Те трябва да следват периодизация на сезона и редовно да оценяват вратарите. Когато е възможно, треньорът на вратарите също трябва да присъства на мачовете на отбора и да анализира вратарите спрямо изискванията  на играта, както и да провежда видеосесии. Треньорът на вратарите трябва внимателно да планира кой на какво ниво да играе и по време на кои мачове. Те трябва да направят това, като вземат предвид еволюцията на вратарите, нуждите и сравнението им с други конкурентни вратари.

Тези видове промени се оказват ефективни за подобряване на екипната игра и представяне. Те също принуждават вратарите, а оттам и треньорския щаб, да се адаптират.

Комуникацията между треньора на вратарите и другия треньорски екип е ключова. Те трябва да сравнят своите констатации по отношение на представянето на вратарите и да обсъдят развитието и стратегията. Доколкото е възможно, трябва да се намери обща основа. Окончателното решение кои вратари да играят обаче трябва да бъде на треньора на вратарите. 

 

goalkeeper.bg Марсело Биелса дава указания по време на официален мач

2. Как треньорът на вратарите трябва да участва в тренировките на отбора? 

 Отборните практики както в професионална, така и в академична среда са съществен компонент от обучението на вратарите. Въпреки това трябва да се отдели много повече внимание на ниво Академия за развитие и това се изразява в различни изисквания към треньора на вратарите. В идеалния случай вратарите, които са в процес на развитие, трябва да имат възможност да участват и в тренировките на двата отбора, където са интегрирани в игрите, и да имат много специфични треньорски сесии с треньора на вратарите. Степента, в която може да се осигури конкретно обучение на вратари зависи от възможностите на клуба и треньорския щаб. По-долу е идеален сценарий за вратари в програма на Академията.

По време на тренировките на отбора треньорът на вратарите трябва да прекарва време насаме с вратарите, като ги загрява и провежда специфични тренировки. Това ще бъде само за 15, 20 или най-много 30 минути. До края на сесията вратарят трябва да бъде интегриран в тренировките, съобразени с техническите и тактически изисквания на отбора. Работата на треньора на вратарите е изключително важна в този контекст. Те виждат и анализират вратарите в реални ситуации на игра, трудности и сътрудничество със своите съотборници. Те имат възможност да говорят с вратарите за реални проблеми по време на играта или за проблеми, които ги безпокоят или тревожат по време на тренировки или игри.

В допълнение към отборните тренировки, треньорът на вратарите в среда на Академията трябва също така да посвети специфични тренировъчни сесии за вратари за развитие. 10-30 минути специфичен коучинг и участие в екипни тренировки не са достатъчни. Въз основа на възрастта, нивото, броя на сесиите на седмица и периодизацията на сезона, вратарите трябва да тренират някъде между 3 до 4 пъти седмично в продължение на 45 до 60 минути на тренировка със своите треньори на вратари.

Ако специално обучение за вратари не е лесно достъпно поради ограничения на клуба или треньорския щаб, тогава трябва да отделяте повече време по време на тренировките на отбора, като се фокусирате върху развитието на вратаря.

 

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин