Винаги обучението и постигането на резултати са пропорционално свързани с усилията и времето вложено в тях!

 от Йордан Ангелов

Във всеки футболен отбор най-важното звено е полузащитата. Тя помага в защита при отнемане на топката и след това, в атаката и завършващият удар.

Какви са всъщност принципите на обучение и от къде идват те?

На Запад обучението идва от думата education. Тази дума идва от латинския глагол Duco (извеждам, направлявам, водя). Западният модел е свързан с точно определени последователни действия. Прави едно, прави две, прави три и всичко ще е добре.

При нас на Изток обучението се свързва с думата Образование. Чрез Обучението се създава образ, който ние следваме. Ние сами стигаме до изграждането на образа, който ни води.

Основни позиции goalkeeper.bg

 Да видим и термините които се използват?

На Запад се използва midfielder (по средата на игрището), което носи ясно послание къде трябва да се играе. При нас се използва полузащитник. Посланието на думата набляга на защитата като основна функция на играча. И така на Запад имаме последователни действия който водят към определена посока, докато при нас имаме изграждане на Образ свързан с защитни функции от полузащитата.

Кой са позициите на полузащитата на Запад?

Изнасящ топката номер 6 е опорна точка в защита. Чрез него се организира изнасянето на топката след като се получи от защитата. Изнасящият топката е в центъра на полузащитата и подържа постоянна дистанция с вратаря. Когато топката е във вратаря номер 6 е почти винаги първи избор за подаване.

Футболната игра "тук и там" goalkeeper.bg

Номер 10 е плеймейкър подаваш головия пас, който е опорна точка в нападение. Неговата задача във фаза защита е да извежда противниковия номер 6 от позиция и да го пресира когато получава топката, за да се забавя и затруднява изнасянето на топката на противника.

Номер 6  и Номер 10 си имат помощник. Това е номер 8. Той играе между двете наказателни полета(box to box) и с играта си помага да се получава дефанзивен триъгълник в защита с номер 6 в линия и номер 10 отпред или офанзивен триъгълник с номер 10 в линия в атака и номер 6 зад тях. Всички движения са в повечето пъти предварително тренирани и обмислени, кото ролята на случайноста е сведена до минимум.

За сега при нас има изграден Образ за полузащитата предимно със защитни функции. Основна роля играят двойката дефанзивни полузащитници, които при отнемане на топката играят основно дълъг пас или изритване напред. За момента начина на игра и зоната, в която го правят напълно отговаря на Образа на полузащитата в нашия футбол.

Основни позиции във футбола goalkeeper.bg

Поздрави от Краля и от мен Йордан Ангелов!

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин