Когато играем или гледаме футболен мач много често се използват думи като: преса, пресирай, висока преса и контра преса. Защо всъщност се използват и как са попаднали във футболната игра? Тези думи произлизат от английската дума Press и означава натиск или контакт върху нещо.

 

ЧАСТ ПЪРВА

 от Йордан Ангелов

Във футболната игра пресата става популярна след промяната на правилата за засадата с насърчаването на нападателния футбол и отбелязването на повече голове. Пресата по време на мач може да е индивидуална, зонова и отборна. Пресата придобива световна популярност през 70-те години на миналия век с „Тоталния футбол“ и системите на игра 1-3-4-3 и 1-4-3-3, където играчите са разположени по целия терен и упражняват преса над противника по време на целия мач. Отборите на Холандия, Германия и Аржентина определят модата по това време. Появява се и нов тактически приом –„Вълчи капан“. Прави се с цел отнемане на топката от противника. Няколко играчи едновременно атакуват противника с топка и той в паниката си изритва топката на посоки, и така я губи. Пресата през 70-те е характерна с изразходването на много физическа енергия от футболистите и най-добре се изпълнява при температура на въздуха до около 20 градуса.

Отборът на Холандия от 1974г. Тоталния футбол

Втора част

 

Футболната игра се развива и с това се променят тактическите системи и начина на пресиране. През 80-те и 90-те години на мода е системата на игра 1-4-4-2. Тя е натурален отговор за противодействие на „Тоталния футбол“ през 70-те. Предимно защитна система, използваща дълги топки към двамата изявени нападатели в атака. Единия нападател обикновенно е висок, „сваля“ високите топки, а другия е много бърз и добър в ситуации 1 на 1. Така се появява персоналното покритие. Един защитник се „залепя “ за нападателя и го следва навсякъде по терена.Дори и в тоалета ходи с него.

Има един момент от полуфинала на СП в Италия 90,когато Оскар Руджери от Аржентина следва навсякъде Джанлука Виали от Италия.В един момент Виали отива до резервната скамейка на Италианците да пие вода и Руджери го следва плътно.

Целта на персоналното покритие на един нападател е да го изолираме от играта и да се направи мача 10 на 10. Той не играе и ти не играеш. Двама по малко, това създава повече пространства за пресиращия отбор, когато отнеме топката. Системата 1-3-5-2  от своя страна е натурален отговор на модерната за времето си 1-4-4-2. Трима защитници стрещу двама нападатели и в полузащитата имаме 5 на 4.

Милан на Ариго Саки доминира в края на 80-те и началото на 90-те. Сър Алекс Фъргюсън от средата на 90г. до началото на 21век доминира с Манчестер Юнайтед. Доктор Карлос Билярдо се смята за Бащата на системата 1-3-5-2, където двамата нападатели на противника са плътно пазени и навсякъде следвани по терена.

Система на игра V-W goalkeeper.bg

Трета част

 

В началото на 21век във футболната игра навлизат схемите на изнасяне на топката. Те позволяват бързо движение на топката и възможност за нападателите да отправят с едно докосване удaр към противниковата врата. Начина на движение на топката определя и начина на пресиране. Основният момент се свежда до това, какво да правим когато отнемем топката от противника? При изнасяне на топката се стремим да правим игрището „голямо“ за да е трудно на противника за да ни пресира. Бързото движение на топката нарушава структурата на защита на противника. Топката се движи три пъти по-бързо от играчите и в това е смисъла на бързото и циркулиране. Когато загубим топката трябва бързо да намалим свободните пространства за да няма възможност противника да подава. Използва се принципа на Акордеона. Когато сме с топката – разтягаме, а когато загубим топката събираме обратно.

Основна форма на пресата във футболната игра за този момент е „Преса в квадрат“. Четирима играчи „вкарват“в квадрат човека с топката от противниковия отбор и така ограничават възможностите му за пас напред (вертикално подаване). Много често дори се „ориентира“противника на къде да подава топката. Пресирането в „квадрат“ принуждава противника да играе с дълги топки. Така да губи притежанието и. Пресста в „квадрат“идва от хокея на трева. Смисъла на пресата е да организираш ред когато защитаваш и да създаваш хаос при противника когато атакуваш.

Гуардиола казва: „Моят отбор се защитава бягайки напред“

Основни моменти когато защитаваме:

1)Винаги се пази нападателя с ляв крак, защото той създава основните заплахи за вратаря

2)Маркиране на плеймейкъра на противника, за да не достигат удобни топки към нападателите.

3)Да принудим противника да играе с високи топки. Когато топката е във въздуха тя е ничия. От 10 високи топки 8 се овладяват от защитата.

Преса в квадрат goalkeeper.bg

Поздрави от Краля и от мен Йордан Ангелов!

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин