Обречени ли са вратарите с въвеждане на новите правила?

 

Международният борд на ФА има предстоящо общо събрание в Лондон през март, където се очаква да прегледат настоящите разпоредби и да въведат корекции в играта.

И една от големите теми в дневния ред включва дузпи, по-специално играта на вратарите.

IFAB вярва, че вратарите не трябва да могат да „несправедливо разсейват“ изпълнителя на дузпа чрез различни тактики.

Както видяхме на изминалата Световна Купа Номер 1 на Аржентина е нещо като специалист по дузпи и помогна на страната си да спечели както Копа Америка, така и Световното първенство през последните години, влизайки в главата на опонентите си.

goalkeeper.bg Емилиано Мартинез спасява дузпа през 2022 / Серхио Гойгоачеа преч 1990

снимка: Ajansspor

Владеят ли вратарите „тъмните сили“?

 

При победата на финала на Световната купа той накара Кингсли Коман да изчака толкова много, за да изпълни дузпата си, като разговаря със съдията и го помоли да провери разположението на топката на място.

Крилото на Байерн Мюнхен изглеждаше нервен и Мартинес спаси усилията му. След това, когато Орелиен Чуамени от Реал Мадрид се засили, той отиде до голлинията с топката и я хвърли до границата на наказателното поле.

Но докато Мартинес владее „тъмните сили“, ФИФА и IFAB видяха това като „стъпка твърде далеч“. Неговите лудории, заедно с подобни подходи от австралиеца Андрю Редмейн и холандеца Андрис Ноперт, вече няма да бъдат позволени, тъй като футболните законодатели предприемат мерки срещу намесата и дестабилизирането на опонента преди изпълнението на дузпа.

статията е преведена от sportbible.com

goalkeeper.bg Емилиано Мартинез спасява дузпа
0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин