Как мога да стана по-добър в спасяването един срещу един – Ситуация 1/1?

Често срещан въпрос, който получаваме в goalkeeper.bg:

„Как мога да стана по-добър в спасяването на ситуация един срещу един“?

Подобно на дузпата, 1 на 1 е ситуация, при която се очаква атакуващият играч да отбележи. Всяко спасяване, направено в тези ситуации, е супер спасяване и e голям импулс за вратаря и отбора. Както и при дузпата обаче, при тези ситуации не може да разчиташ само на късмета, предогаждане или разчитане на нападателя, има много повече умения и техника/тактика, включени в това!

Основния въпрос е да накараш атакуващия играч да мисли как да победи вратаря, а не вратарят да „показва слабост“ и да се предаде в ситуацията. Ако вратарят принуди атакуващия играч да се замисли как да отиграе, той има много по-добри шансове за спасяване.

 

Позициониране

Щом излизате за да затворите пространството, приближете се до топката възможно най-бързо и се позиционирайте, преди да се насочите напред (да се приближите) до нападателя. Вратарят трябва да излезе до нападателя по-рано, ако се приближава от централна позиция, отколкото ако атаката е под ъгъл, тъй като нападателят вече ще вижда по-малко от вратата от позиция под ъгъл. Освен това, да добавя преди това: ако има натиск върху нападателя и топката от страна на защитниците, останете във вашата позиция, това не е 1/1! Ще ви е нужно време за реакция, за да направите спасяване, затваряне с блок.

 

Промяна на позицията

Докато вратарят се доближава до атакуващия играч, той прогресивно заема по-ниска „агресивна позиция“, така че докато срещне атакуващия играч, коленете на вратаря са свити на 45 градуса в колената, тялото е леко напред с по-широко разтворени ръце от краката. Дланите са обърнати към топката. Максимален обем и използване на физиката си.

 

Прехвърляне на натиска – накарайте нападателя да вземе решение

След това вратарят изчаква нападателя да направи следващия ход, ако той държи топката под близък контрол, вратарят остава в позицията си и изчаква нападателя, показвайки колкото може по малко от вратата (така че да има по-малка цел). Това също дава време на защитниците да възстановят позиции и укажат помощ, в случай че нападателят преодолее вратаря.

 

Ако нападателят се опита да дриблира около вас

Ако нападателят се опита да дриблира около вратаря, вратарят го изчаква да има лошо докосване (извън контрола на нападателя) или да се приближи твърде близо до вратаря, който след това плонжира, за да се опита да улови/избие топката (ръцете водят атаката към топката).

Вратарска тетрадка с упражнения goalkeeper.bg (2) (1)

Блокиране

Така популярната техника на блок. Изписани са стотици редове по темата. Ето и най – важното:

Ако нападателят тръгне да стреля и вратарят е достатъчно близо, вратарят се опитва да блокира топката, като остане в своята „зададена позиция“ форма и хвърли тялото си към топката, като държи краката си възможно най-близо до земята  на ширината на раменете , така че топката да не може да премине. Ръцете остават широкоотворени и активни, за да предотвратят преминаването на топката.

Можете също така да пуснете краката в позиция „дълъг блок“ или „К крак“, за да направите блок. Това е най-ефективно, докато останете на краката си (така ще можете да реагирате/препозиционирате за друго спасяване) и не оставяте празнина между краката (особено полезно от ъгъл, когато нападателят няма много място за удар , единственото, което виждат е пространството между краката ви).

вратар ситуация един към един (1)

Други блокиращи форми, които могат да се използват, са „Звезда“ ( Петър/Каспер Шмайхел) или „Плюшеното мече“ ( Джо Харт), но имайте предвид, че те са по-трудни за възстановяване на крака (препозициониране) и правене на 2-ро спасяване.

Други блокиращи форми, които могат да се използват, са „Звезда“ (сети се за Питър/Каспер Шмайхел) или „Плюшено мече“ (сети се за Джо Харт), но имайте предвид, че те са по-трудни за възстановяване на краката и правене на 2-ро спасяване.

Блокирането трябва да се използва само ако е в рамките на 3-4 метра от топката. В противен случай се опитайте да реагирате или „прочетете“/предвидите действията на нападателя (антиципация).

Реагиране/Реакция на удар в ситуация 1/1

Ако нападателят е в позиция за стрелба и се опитва да пусне топката покрай вратаря (или да стреля рано), вратарят трябва да е в добра „Стандартна позиция“ с ръце широко раздалечени от краката си, така че има шанс да реагира с ръце/крак(или друга част от тялото) и да спаси с помощта на „рефлекс“. Това може да стане, ако нападателят е приблизително на повече от 5-6 метра. Това са така наречените ситуации Stay/Go. Може да прочетете повече тук.

 

Повторно спасяване / 2-ро спасяване

Ако вратарят не задържи топката, правейки някое от тези видове спасявания, ако топката не може да бъде „уловена“ или изкарана от огневата зона. Вратарят трябва да възстанови позицията си, за да направи второ спасяване, ако е необходимо, като помни, че неговата работа е да пази вратата и не тръгва да преследва нападателите, след като е отблъснал опасността.

Споделете ни Вашата гледна точка: как успявате да го приложите на практика и коя техника използвате в коментарите по-долу или в социалните медии!

Статията от: www.keeperportal.co.uk

Вижте нашите предложения goalkeeper.bg, вратарски книги, вратарски ръкавици, вратарски семинари
0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин