Тактическо позициониране при пресичане на подавания от игрови ситуации

 

Играта на вратаря във фаза защита включва: Защита на вратата и Защита на зона / пространство.

В тази статия ще разгледаме съвременните изисквания и тенденции към вратарите при пресичане на подаване от различни зони по терена. Както подаване вътре в наказателното поле, така също от флангова зона, ранно подаване (early crosses) и дълбоко подаване (sweeper keepers). 

  Тенденции при пресичане на подавания

  В Съвременната игра на вратаря  – пресичането на подаване е от изключително значение за неговото развитие и така наречаната Активност! Това са действия, които се забелязват и отчитат все повече при скаутинга на вратари и при осъществяването на трансфер. 

  Тактическото позициониране и изискванията към позицията определят нови правила при теоретичната подготовка и практическата част към треньорите и техните подопечени. 

  Пресичане на подаване след подаване вътре в наказателното поле (Зона 1 ) 

  Определено тук като еталон може да покажем тактическото позициониране и играта на Тибо Куртоа, който споделя:

  “Ако искате да се учите трябва да се научите да гледате отвът крайния резултат. Процесът и начина на достигане на определено действие са също толкова важни, а дори по важни от всичко останало…”

   goalkeeper.bg Пресичане на подаване от зона 1

   Защита на зона след успоредно подаване:

   1. Успоредна позиция спрямо страничната греда
   2. Оптимална позиция в дълбочина (2/3м.) от голлинията
   3. Балансирана позиция
   4. Фокус върху топката
   5. Антиципация / поемане на преднамерен риск с цел пресичане на подаването

   Често срещани грешки:

   1. Прекалена пасивност в избора на позиция
   2. Не добра ориентация
   3. Тактическа неподготвеност 
    goalkeeper.bg Изходна позиция при успоредни подавания

    Пресичане на подаване от границите на наказателното поле 

    Този вид пресичане на подаване много от вратарите и треньорите все още не правят разлика и определят като флангово подаване! Разликите е в няколко основни акцента: 

    •  Дистанцията на топката до вратата и възможносттта самото подаване да се превърне в удар към вратата!
    • Подаване насочено навътре или навън към вратата

    Основни изисквания:

    1. стартова позиция
    2.  агресивно поведение към подаването
    3. готовност за единоборство
    4. план Б

    Както и при успоредното подаване и този вид подаване може да претърпи промяна в самото подаване от страна на нападателя и вратарите трябва да имат решение в незабавна защита на вратата, чрез бърз преход в позиция и възможност за реакция на удар от близка дистанция или блокиране на самия удар в случай с въздушен блок! 

    goalkeeper.bg Пресичане на подаване от границите на наказателното поле

    Пресичане на подаване от флангова зона 

    Най – разпознаваемата ситуация от вратарите, така нареченото пресичане на подаване от фланга. Често срещаната позиция на вратарите е: позиция – централна зона! Тук трябва да се отчете факта, че повечето нападатели атакуват първа зона! Както и при другите пресичания единоборството е неизбежно в този вид пресичане.

     *препоръка – винаги тренирайте подобна ситуация с активна съпротива и по възножност в интегрирана тренировка с група от отбора. 

     goalkeeper.bg Пресичане на подаване от флангова зона

     скица 3

     Флангово подаване 

     Както виждаме в скица номер 3 изходната позиция на вратаря е необходимо да варира спрямо позицията на топкта и крака, с които е насочена към вратата. Високата изходна позиция е в основата на пресичането. Координираните действия с краката са задължителни за предижването. Техническото изпълнение е завършека на комплексното действие.

     Пресичане на ранно подаване ( early crossing) 

     Специфичното при пресичане на подобни подавания е високата изходна позиция и антиципирането на самата ситуация. Интересен е факта, който можем да отбележим и обърнем внимание в нашите седмични микроцикли. При предстоящ противник в система на игра  3-5-2 или 3-4-3, с ясно изразени халф – бекове. Самата специфика на позицията предразполага много ранни подавания, които ще покажем в скица 4 и видео номер 3.

      goalkeeper.bg Ранно подаване
      дълбоко подаване - Либеро

      Пресичане на дълбоко подаване – Либеро

      Тук можем да цитираме Паскал Цюберман (отговорникът на ФИФА за вратарския отдел), които казва: “вземането на решения от страна на вратарите, когато са изправени пред опцията да защитават пространството, е от решаващо значение. Тяхната способност да разпознават и разбират позицията между техните защитници и атакуващите играчи е жизненоважна при определянето дали да защитават пространството или вратата.”

      Като заключение може да обобщим: Вратарите трябва да притежават футболен интелект в тези ситуации и трябва да имат способността да разчитат ситуацията за да могат да се приспособяват. Когато обстоятелствата се променят той трябва да има решение и адекватен отговор. Защитата на пространството изисква бързи решения, време и смелост. Вратарят трябва да разпознае ситуацията, да прецени разстоянието до защитника и нападателя с топката. Ако нямат това, тогава трябва да решат дали имат добра позиция за да защитят пространството или трябва да защитават вратата си!

      Ако статията Ви е била полезна, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите!

      goalkeeper.bg RG AVERSA NEW WHITE 2023/24
      0
       0
       Количка
       Количката е празнаВърни се в магазин