Образователна статия за футболни родители и млади играчи

 

Светкавичните рефлекси и способността за плонжиране ще отведат вратаря далеч, но представянето му ще спадне без правилния чифт ръкавици. Ето защо изборът на вратарски ръкавици е донякъде изкуство и наука.

Но за по-млади или по-неопитни вратари изборът на правилните вратарски ръкавици може да бъде труден. За щастие, ние сме тук, за да дадем няколко насоки относно това за какво трябва да внимават треньорите, родителите и самите играчи, когато избират вратарски ръкавици.

 

Как са направени вратарските ръкавици?

 

Преди да определите кои футболни ръкавици са най-добри за даден вратар, е важно да разберете как са създадени – тяхната анатомия.

Кратко ноу-хау за това защо  производителите създават ръкавици по начина, по който го правят, ще помогне на играчите да изберат правилните ръкавици.

 

Когато разглеждаме ръкавиците за вратари, има четири основни компонента: бекхенд, длан, затваряне и пръсти. Тези четири фактора помагат да се защитят ръцете на вратарите от наранявания и да се повиши представянето им на терена.

Четирите компонента на вратарските ръкавици

 

Бекхенд – Бекхендът на ръкавицата предпазва ръката на вратаря, когато удря топката. Тялото на ръкавицата и вдлъбнатините на пръстите обикновено свързват дланта и бекхенда. Качеството на бекхенда варира, като по-висококачественият материал за бекхенд струва повече, а по-ниският – по-малко. Казвайки това имаме предвид, че дебелината и материалът пряко влияят на това колко защита се предлага.

 

Четирите компонента на вратарските ръкавици goalkeeper.bg

Длан – дланта (грип) на ръкавицата на вратаря позволява на вратаря да хване топката. Следователно ръкавиците с добър грип са идеалният избор за вратари от всички възрасти и нива на опит. Разбира се, други фактори играят роля тук, като износване и комфорт, всички те играят роля в процеса на избор (повече за това по-късно).

Захващане – Когато вратарите търсят ръкавици, те трябва да мислят и за захвата на китката. То се отнася до това как ръкавицата се слага и сваля от ръката, както и доколко е стабилна на ръката. Има различни захващания и всички те могат да променят нивото на комфорт, което вратарят чувства.

Пръсти – Не на последно място са пръстите. Всъщност те са най-критичната част от ръкавиците за вратари, защото позволяват на вратарите да хващат и задържат топката. Кройката и размерът на ръкавицата влияят на това колко свободно могат да се движат пръстите в ръкавицата – някои вратари предпочитат по-свободни кройки, докато други предпочитат по-тесни кройки.

 

Имайки предвид тези четири компонента, сега идват факторите за закупуване, които родителите, начинаещи, напреднали и професионалисти  трябва да имат предвид, когато избират ръкавица, предлагаща най-добрата защита и ефективност.

 

Как да изберете най-добрите вратарски ръкавици???

 

В крайна сметка изборът на най-добрите ръкавици ще бъде личен избор, особено за по-опитните вратари. За начинаещите и младежите обаче някои ръкавици са подходящи за подобряване на спасяванията им и предотвратяване на наранявания. Нека да разгледаме как се прилагат четирите основни компонента, споменати в предишния раздел, когато играчите искат да купят ръкавици.

 

Купете подходящата кройка

 

„Кройката“ на вратарските ръкавици се отнася до начина, по който производителите конструират (шият) дланта на ръкавицата. Кройката на вратарската ръкавица играе роля в това колко добре вратарят може да хване топката и колко добре тя пасва на ръката му.

 

Има четири основни кройки за вратарски ръкавици:

 

 

Кройки на вратарските ръкавици goalkeeper.bg

„Плоска кройка“ – Плоската кройка, известна още като „традиционна кройка“ е единствено парче плосък дунапрен/латексов материал, който придобива вид на длан. Плоският изрез на дланта осигурява на вратарите по-свободно прилягане, което позволява повече движение на ръцете и пръстите.

Извит/Gunn cut – Вратарските ръкавици с тази кройка представляват извита конструкция на пръстите, като страните на дланта се увиват или навиват около пръстите. Валцованата кройка осигурява по-плътно прилягане и по-голяма контактна площ с топката, което дава на вратарите повече контрол.

Негативна кройка – При негативната кройка на вратарската ръкавица, шевът лежи от вътрешната страна на ръкавицата. Дланта е изработена от едно парче латекс с вдлъбнатини между дланта и бекхенда на ръкавицата. Негативните кройки предлагат плътно прилепване и по-добър контрол, а също така са полезни за жени вратари и вратари с малки ръце.

Хибридна кройка – Както подсказва името й, ръкавицата с хибридна кройка е комбинация от гореспоменатите кройки.

 

Изберете правилната кройка и размер

 

Най-добрите ръкавици за вратари осигуряват много място за пръстите (без да са твърде свободни, разбира се). Това осигурява на играча повече комфорт, което се отразява на представянето и допринася за ограничаване на щетите по ръкавиците (т.е. охлузване или дупки).

Имайки предвид това, препоръчително е играчите да измерват ръцете си и да избират ръкавици, които се простират приблизително на 0,5 до 1,5 см от върха на пръстите. ( препоръчително е да погледнете таблицата с размери на производителя)

Изпробването на ръкавиците за вратари най-добре определя дали вратарските ръкавици са достатъчно добри за даден вратар или не.

 

Изберете грипа и дланта, подходящи за ВАС

 

Много важно е вратарите да избират ръкавици, които имат идеален захват и пасват на дланта. Казвайки това, има вариации по отношение на това какъв тип захват трябва да бъде избран.

марки вратарски ръкавици goalkeeper.bg

За начинаещи, грипа и цената вървят ръка за ръка.

 

Обикновено, по-евтините ръкавици осигуряват по-малко сцепление (грип), докато по-скъпите ръкавици осигуряват по-добро сцепление.

 

За по-опитните вратари, по-добрия грип е правилното решение, но по-слабото сцепление всъщност може да бъде от полза за младите и начинаещите играчи!!!

Вратарските ръкавици, които осигуряват по-малък грип, принуждават по-младите и начинаещите играчи да подобрят способността си за спасяване.

 

Допълнително предимство е, че ръкавиците за вратари с по-малък грип често имат по-голяма издръжливост.

 

За родители, които търсят рентабилен, първи чифт ръкавици за своите деца, ръкавиците с по-малък грип могат да бъдат добър вариант, особено в съотношение цена качество.

 

 

косултирайте се с нас относно вратарски ръкавици (1)

Защита на пръстите

 

Защитата на пръстите е от първостепенно значение за футболните вратари и затова изборът на ръкавици за вратари с допълнителна защита на пръстите е необходим.

Вратарските ръкавици се предлагат в 2 форми: без „шипове на пръстите“ и с „шипове на пръстите“, при което защитата идва посредством пластмасови „шипове“, поставени върху бекхенда на ръкавицата.

 

Футболните вратарски ръкавици с форми се предлагат в два варианта:

сегментирани шипове (които са твърди) и гъвкави шипове (които могат да се огъват).

 

Сегментираните шипове се огъват напред, но не и назад, за да предотвратят болезнена хиперекстензия ( разтягане) на пръстите, често срещано нараняване на вратаря.

Гъвкавите шипове обаче могат да се огъват напред и назад, за да осигурят повече опора, гъвкавост и устойчивост на удар на пръстите.

Сегментираните шипове са по-често срещани и са добър избор за млади и неопитни играчи, които все още подобряват техниката си. Те също са идеални за играчи, които са предразположени или се възстановяват от скорошни наранявания на пръстите.

 

Закупуване на футболни вратарски ръкавици

С всичко изброено до тук относно вратарските ръкавици, може би се чудите кои ръкавици трябва да търсите конкретно.

Опциите са много и е лесно да се изгубите, но за щастие имаме разнообразие от най-добрите марки вратарски ръкавици, които ще задоволят вашите нужди.

Разгледайте магазина ни.

 

 

магазин за вратари goalkeeper.bg

Както можете да видите, всяка от тези ръкавици ще пасне на определени вратари по-добре от на други други.

В крайна сметка изборът на правилните вратарски ръкавици се свежда до това да знаете размерите на ръцете си, целите за представяне (повече контрол, по-добра защита) и текущото ниво на умения.

Разгледайте по-подробно нашите футболни вратарски ръкавици.

 

Вземете контрола за закупуването на вратарски ръкавици в свои ръце.Закупуването на правилните вратарски ръкавици за футбол включва нещо повече от просто избор на чифт според вида и цвета им.

Играчите трябва да вземат предвид размера на ръцете си, нивото на умения, риска от нараняване и целите за представяне.

 

Чрез анализиране на различните компоненти на вратарските ръкавици и как те влияят на представянето, играчите могат да изберат перфектния чифт, който издига тяхното представяне и безопасност на следващото ниво.

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин