Анализ игрови действия Едуард Менди

Анализ игрови действия Едуард Менди. goalkeeper.bg

 

Вратарските грешки са част от футболната игра. Те са видни дори за феновете по трибуните и телевизиония екран. Не е необходимо да бъдеш експерт за да констатираш „вратарския гол“.

Но, когато става въпрос за топ вратарите на Световно ниво, анализа на допуснатите грешки се детайлизира до най – малката подробност. За да се стигне до дълбочината на проблема. Елитните вратари са еталон на подражание. Те биват възхвалявани и раздирани от критика при допусната грешка. За нас треньорите на вратари е изключително важно да можем правилно да анализираме и открием допуснатите неточности от нашите вратари. За основа разбира се ни служи „разбирането на играта“ и представянето на Елитните вратари.

 

„На грешките аз гледам от философска гледна точка. Ние не сме роботи, всеки прави грешки, включително и аз, и не обвинявам никого.“

Икер Касиляс

Световното първенство по футбол в Катар 2022 ни даде много възможности за анализ на топ вратарите на най – високо ниво. Наблюдавайки и анализирайки мачовете от първенството, си отговорихме на много въпроси от играта на съвремения вратар, които ни помагат в нашата ежедневна работа:

 1. Взимане на решение – основен компонент в играта на вратаря
 2. Атлетизъм – нивото на физическа подготовка
 3. Ментална подготовка – умението да поддържа максимално много игрово време „фокус на внимание“
 4. Технически умения – техническа подготовка достигнала съвършенство

 

Във видеото можем да видим детайлен анализ и да извадим заключения:

 • Неправилно (грешно) взимане на решение
 • Не добър преход в позиция
 • Тактическо позициониране извън рамката на вратата
 • Взимане на решение Отиди/Остани Stay/Go
 • Техническо изпълнение на техника Блок

 

На първо и основно място е необходимо да разграничаваме видовете грешки, а именно:

 1. Технически
 2. Тактически
 3. Комплекси

 

1. Техническа грешка

Техническата грешка е най – често породена от лошо извълнeние/подход към топката. Лоша преценка на силата на удара, грешен избор на изпълнението (опит за ловене, вместо бокс на топката).

Може да бъде продиктуване и от външни фатори като атмосферни условия или неравности по терена.

Този вид грешка е напълно допустим и почти никой разбиращ играта треньор не би направил на проблем. Друг е въпросът, ако една и съща грешка бъде повторена няколко пъти.

2. Тактическа грешка

Най – често тези грешки са свързани с два основни компонента: Грешно взимане на решение или Неправилна татическа позиция!

В съвременият футбол класата на един вратар се определя именно от Взимането на решения по време на мач. Затова и нашата роля като треньори на вратари е именно по този начин да структурираме тренировъчните си занимания. За да може вратарите ни да са принудени да взимат много на брой, бързо и по възможност правилно решение в самите тренировки.

Неправилната тактическа позиция е друг важен еленет от изграждането на класният вратар. За елитните вратари е допустимо да допускат по една подобна грешка на десет изиграни мача. За вратарите на средно ниво процента е по малък, а именно на всеки пети официален мач. Следващото ниво определено трябва да ни накара да се замислим сериозно, ако вратарят ни допуска повече от една грешка на всеки пети мач.

 

goalkeeper.bg Менди допуска грешка срещу Нидерландия

3. Комплексна грешка

Тази си по вид грешка от самото и име подсказва, че става въпрос за комбинация между Техническа и Тактическа грешка. Тя може да бъде например:

 • Неправилно тактическо позициониране в рамката на вратата при защитата и + лошо техническо изпълнение.
 • Бавно/закъсняло взимане на решение при защита на зона вътре в наказателното поле +  техническо нескопосано действие.

Както споменах и в началото на статията грешките са част от развитието на всеки вратар. Както видяхме и във видеото дори и Топ вратарите на Световно ниво могат да допуснат поредица от неточности в рамките на няколно мача. 

Основните въпроси са: ние като треньори можем ли да си извадим съответните изводи и това да ни помогне в нашето развитие ?!? Или ще подходим егоистично и ще се скрием зад вратарите си сочейки ги с пръст?!? 

 

goalkeeper.bg Едуард Менди след комплексна грешка
0
  0
  Количка
  Количката е празнаВърни се в магазин