от Тодор Йоцов

 

„Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се адаптира към промените.“

Чарлз Дарвин

Сравнителен анализ на вратар от немската Бундеслига в лицето на Ян Зомер с вратар от българското първенство Янко Георгиев.

И двамата вратари са избрани поради техният нисък ръст за елитен вратар.

Най оптималният ръст за вратар  е 189см. Над 186 до 192 са средни на ръст вратари. Над 192 вече са високите вратари. В България преобладаващите вратари са ниски или в най – добрия случай средни на ръст до 190см. Ние като треньори и футболисти трябва да се адаптираме към това. 

Ще разгледаме двама ниски вратари и как те се справят под рамката на вратата. Единият е Ян Зомер висок 1,83 м на 34 години, а другият е Янко Георгиев висок 1,85 м на 34 години. Ян Зомер защитава цветовете на Байерн Мюнхен, а Янко Георгиев се подвизава с екипа на Пирин Благоевград. Анализа ще покаже ключови елементи от вратарската игра и как може един нисък вратар да се впише в съвременната игра.

 

Ян Зомер

Висок плонж

При вратарската си стойка Ян Зомер е приведен напред, което му помага за неговата реакция и плонжиране. Това е една от изразените черти на повечето швейцарски вратари минали през немската школа. Зомер наскоро подписа с „Байерн Мюнхен“, но той е в немската Бундеслига от 2014 когато се присъеди ни към „Борусия Мьонхенгладбах“. С крака от страната на плонжа се изтласква максимално напред и нагоре, като противоположният крак се сгъва първо а после изпъва като по този начин придава експлозивност на плонжа за да стигне вратаря по близко до топката. Тежсетта на тялото се прехвърля на крака от страната на плонжа, като след това той се изтласква с него. В крайната си фаза на летеж двата крака се срещат. Друг елемент от високият му плонж е максималното изпъване на гърба. По този начин може да компенсира ниският си ръст.

Нисък плонж

При ниският си плонж най-често Зомер се разтяга маскимално да стигне топките които са  далеч от обсега му. Повече вижте във видеата!

  Позициониране

  Позиционирането спрямо вратата е фундаментален елемент от играта на вратаря, особено за вратари които са ниски.Ниските вратари трябва да намират начини да компенсират ръста си.Това е една и от ключовите характеристики на Зомер.Неговото придижване по вратата и намиране на оптимална позиция.Дали това ще в преход назад със ситни стъпки или на страни или с крастосана такава.

   Зонова защита

   При зоновата защита Зомер печели със бързият си преход в позиция, добрата си концентрация и бързата си реакция. Важно да се отбележи кръстосаната стъпка с която се обръща и бързината, с която го прави.

   Янко Георгиев 

   При защита на врата Янко Георгиев не прекъснато се придвижва в търсене на оптимална позиция с къси стъпки и в повечето ситуации е 1.5м пред гол линията, като стойката му е напред за да може да му помага при реакцията.

   Висок плож

   Тенхиката на високият му плонж: чрез крака от страната на плонжа се изтласква максимално напред и нагоре, като противоположният крак се сгъва което му помага да стига до по далечните топки.

   Нисък плонж

   С близкият си крак по посока линия на топката се избутва максимално, за да стигне до топка която е далеч.

   При ситуация 1в1

   При игра 1в1 Янко скъсява бързо със ситни стъпки което му помага топката да не го хване в крачка като техниката която ползва е блок тип Шмайхел.

   При зонова защита 

   Ключово при зонова защита при Янко Георгиев е бързият преход и доброто позициониране

   Ако анализа Ви е бил  полезен, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите.

   Вижте нашите предложения goalkeeper.bg, вратарски книги, вратарски ръкавици, вратарски семинари

   Ако статията Ви е била полезна, подкрепете ни в нашият Магазин

   0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин