Иван Ковчич е главен треньор на вратарите в Академията на Динамо Загреб. Един от треньорите развил и изградил титулярния номер 1 в момента на Динамо и Хърватска – Доминик Ливакович.

Роден през 1988г. В град Осиек, Ковчич е координатор и главен треньор Вратари в Академията на Динамо Загреб. Като в момента работи с вратари U19. Лицензиран UEFA football coach А / GK UEFA A / Лектор към Хърватската треньорска школа.

Прочетете какво сподели той в екскулизно интервю за goalkeeper.bg подготвено от Деян Минев – част от team goalkeeper!

 

Здравей Иван от екипа на goalkeeper.bg! Преди няколко седмици взехте участие в престижен турнир в Англия и там бяхте в група с Кристъл Палас, Евертън и Стоук Сити. Записахте две победи и загуба от Евертън в последния мач. Как се представиха вратарите ти?

И.К. – Лично аз съм доволен. Няма да анализирам игровите действия, но като цяло съм много доволен от това как се ръководеше защитния блок от вратарите ни. От решенията, които взимаха в различни ситуации и от това, че изпълняваха указанията дадени от старши треньора. В този турнир ние бяхме с двама вратари родени през 2005 и 2007г. Играхме срещу отбори, които имаха играчи с 4-5 години по-големи от нас. Пример Кристал Палас играха с отбора им до 21 години.

 

Какво ти е мнението след този турнир? Младите вратарите на Динамо Загреб имат ли шанс да играят в топ 5 първенства?

И.К. – Абсолютно съм убеден, че имат шанс. Целта пред нашата академия е винаги да имаме основен вратар от школата ни в представителния отбор, а скоро се надявам да видим някое от нашите момчета в топ първенствата на Европа. Искам да отбележа, че почти всички вратари, които преминават през школата ни се състезават професионално след това. Ще дам пример с Динко Хоркаш, който играе във вашето първенство за Локомотив Пловдив.

  goalkeeper.bg Динко Хоркаш с екипа на Динамо Загреб

  Какъв е профилът на вратаря в Динамо Загреб и какво търсите в един млад вратар при селекцията?

  И.К. – Тъй като сме една от доминиращите школи в Хърватия, повечето отбори се опитват да ни изненадат на контра-атака или чрез статични положения. Така че за нас е важно вратарите ни да могат да защитават пространството в/и извън наказателното поле, както и ситуации 1 на 1. Хърватия е малка по население държава, така че ако един вратар взима правилни решения, технически и тактически е на много добро ниво, ние няма да го спрем защото е с няколко сантиметра по-нисък. За нас всеки играч е важен! Също така е важно нашите вратари да са лидери и да имат позитивно влияние върху съотборниците си.

  Как преминава един нормален ден на вратар от школата на Динамо?

  И.К. – Сутрин са на училище. След това имат обяд заедно. Всеки от тях има индивидуална програма във фитнеса, която трябва да следва. След това излизаме на терена. След тренировката, ако нямаме допълнителна работа (анализи) се прибират и си пишат домашните. Също така ги насърчаваме да учат чужди езици, защото никога не се знае къде ще ги отведе футбола.

  goalkeeper.bg Доминик Ливакович продукт на Академия Динамо Загреб
  goalkeeper.bg Лука Модрич и Доминик Ливакович
  goalkeeper.bg Ливакович с отбора на Динамо Загреб

  Ти всъщност почти отговори на следващия ми въпрос. Имат ли индивидуални програми вашите вратари?

  И.К. – Да, разбира се. Имат индивидуална програма зададена от кондиционните треньори, но имаме и изолирани вратарски програми. Ще ти дам пример: даден вратар допуска грешки при ситуации, които ние смятаме, че могат да бъдат предотвратени или вратарят може да се намеси по-добре. Ако това се случи веднъж е добре, но ако продължава в 2-3 мача означава, че има проблем. Там вече трябва да намерим от къде идва този проблем? Дали е лошо позициониран, на какво се дължи лошата му позиция, дали пък не разчита правилно ситуацията? След като намерим от къде идва проблемът, изготвяме план и работим за изчистването му.

  Важна ли е обратната връзка с младите вратари?

  И.К. – Разбира се! Това че съм техен треньор, не означава, че знам всичко. Искам да чуя тяхната гледна точка, как са видели те дадена ситуация по време на мач или тренировка. Почти винаги имаме дискусия след тренировка, искам да знам как се чувстват. Ние като треньори трябва винаги да сме готови да се аргументираме, когато отговаряме на въпросите им.

  goalkeeper.bg Иван Костич с вратар от U19

  Какви са опорните точки при развитието на вратари след 15 годишна възраст?

  И.К. – Надявам се, че съм разбрал добре въпроса и ще се опитам да ти отговоря. След 15 годишна възраст фокусът при нас е в интеграцията на вратаря с отбора. Разбира се имаме интеграция и при по-малките, но след 15 годишна възраст това е изключително важно. Много важно е след тази възраст вратарите да са запознати с изискванията на старши треньора във всеки един момент от играта. Ние като треньори на вратарите, също трябва да знаем какво се изисква и как точно да го включим в тренировъчния план. Как точно да бъде обяснено на вратарите? За нас това се постига чрез тренировки близки до реалността. 

  Как изграждаш седмичния си план?

  И.К. – Всичко зависи от старши треньора, но целият екип е включен в това. Старши треньорът определя тактическите изисквания, а с кондиционния треньор обсъждат интензитета на всяка тренировка. След това аз изграждам моят седмичен план с вратарите. Аз, като треньор на вратарите, и моите вратари трябва да сме запознати какви ще са изискванията от нас в следващата седмица. Във вратарската част включвам компоненти близки до играта и всичко е съобразено с това, което вратарите ще срещнат с отбора след това.

  От тази година ти заемаш нова позиция като Главен треньор на вратарите в Динамо Загреб. Колко често вие треньорите на вратари правите събирания и какво обсъждате на тях?

  И.К. – Това е нещо ново за мен и с времето се адаптирам към новата позиция. По време на събиранията ни, ние се опитваме винаги да обновим знанията си. Също така ние използваме тези събирания за определяне на правила и изисквания как да протича тренировъчния процес.

  От екипа на goalkeeper.bg ти благодарим за отделеното време и ти пожелаваме успех в треньорската кариера!

  И.К. – Благодаря Ви много за интервюто и до нови срещи!

  goalkeeper.bg Интервю с Иван Костич. Подготвил Деян Минев

  Ако интервюто Ви е било полезно, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите.

  Вижте нашите предложения goalkeeper.bg, вратарски книги, вратарски ръкавици, вратарски семинари
  0
   0
   Количка
   Количката е празнаВърни се в магазин