Маартен Артс е един от най-известните нидерландски треньори. Заедно с колегата си Франс Хоок поставят началото на моделът на игра в съвременият вратар, който виждаме по терените в Европа днес. Прочетете какво сподели той пред екипа на goalkeeer.bg

 

Добре дошъл г-н Артс, как се чувствате в София и за пръв път ли посещавате столицата на България?

М.А. – Здравейте, отлично сред толкова много млади хора! Треньори жадни за знания и споделяне на идеи. Всъщност и друг път съм идвал в София, точно преди 10 години по покана на БТШФ бях гост-лектор на курса за национален лиценз за вратари в България през 2013г.

 Какви са ви спомените от тогава?

М.А. – Честно да ви кажа бях впечатлен от посрещането и професионализма на участниците в курса. Още тогава останах с приятни впечатления и си казах, че един ден пак ще се върна в България за да споделя моя опит!

 Къде всъщност работихте през тези 10 години?

М.А. – Бях треньор на вратари в продължение на 3,5 години в националния отбор на Саудитска Арабия. Също така работих в Египет, където селектирах вратари за федерацията и в държави като Бахрейн и Абу Даби. 

  Семинар - Обучение за треньори София

  Имате солиден опит в подготовката и селекцията на вратарският пост. Имате ли наблюдения върху позицията и в България?!

  М.А. – Да, наблюдаваме играчите на тази позиция с моя екип от Белгийската федерация ( в момента работи към Белгийската федерация като главен скаут на вратарите). Разбира се българското първенство, не е от топ първенствата в Европа, но ние наблюдаваме определени отбори и разбира се националните ви гарнитури. 

  Какво ви е мнението за българските вратари?

  M.A. – Имате страхотно поколение млади вратари, които при подходящо развитие могат да достигнат елитни европейски първенства. 

  А какво мислите за обучението на треньорите на вратари? 

  М.А. – Това е вторият курс, както споменах на който участвам в България. Наистина има разлика от 2013 година и сега, което е нормално. Видимо е, че се работи целеустремено и непримиримо.  Правилно, разбира се, след като произвеждате толкова вратари за националните ви гарнитури и то на високо ниво. 

  Национален вратар номер 1 Иван Дюлгеров
  Светослав Вуцов национален вратар
  Даниел Наумов национален вратар

  Разкажете ни малко повече за работата Ви с Мишел Ворн?

  М.А. – Мишел беше един от най-добрите вратари, с който съм работи в Утрехт. Направи страхотна кариера в Премиер лигата на Англия, където беше купен първо от Суонзи за 1,5млн£. След това и от Тотнъм за 3,5млн£. В моментна е треньор на вратарите в Тотнъм. Поддържаме връзка с него и често ми се обажда за да се допита до мен по някой деликатен въпрос свързан с позицията. 

  Какво бихте препоръчали на вратарите, които мечтаят да играят на най-високото ниво в Европйския футбол Ере Дивизия, Премиер лига и др.?!

  М.А. – Като за начало: никога да не спират да работят и да се задоволяват с това, което са постигнали.  Вратарската работа е всекидневна и много тежка. Напрежението върху позицията е смазващо и само тези със силни характери могат да се пробият конкуренцията и достигнат до силните европейски първенства. 

  Микаел Ворн като вратар на Тотнъм

  А за техните треньори?!

  М.А. –  Треньорите на вратари бих ги посъветват да бъдат по активни, смисъл част от щаба на всички треньор, да имат мнение и да не се притесняват да го споделят. Да защитават вратарите си с адекватни аргуметни и разбира се да не спират да се усъвършенстват и учат. Ученето е цял живот, виждате и аз съм на 64 години, но не спирам да работя и да се усъвършенствам. За мен е чест и удоволствие да бъдат тук в България по ваша покана и да предам моят опит и знания на вас младите треньори. 

  Във тази връзка пред последен въпрос. През 2024г ще има организиран курс за вратари лиценз УЕФА GK A и УЕФА Б. Ще уважители БТШФ с вашето присъствие?!

  М.А. – Знаете, че аз работя към Белгийската федерация и графика ми е много натоварен, но след като излезе програмата за следващата година ще мога да ви отговоря по конкретно. Ще се опитам да го добавя в моя график и ще направя всичко възможно да дойда на вашите курсове. Като ви помогна със селекцията на треньори и провеждането на курса. 

  Да разбираме ли, че колегите които присъстваха на организираните семинари от goalkeeperbg ще имат предимство пред останалите?! 

  М.А. – От моя страна разбира се, запознах се и работих с отлични специалисти през тези два дни като Здравко Здравков, Илия Иванов, Стоян Колев, Николай Куцаров, Влади Стоянов, Ивелин Калинчев и разбира се видях много потенциал в тепърва прохождащите млади треньори в лицето на Иван Кехайов, Иван Христов, Марио Усков и останалите момчета. 

  Благодарим Ви мистър Артс, ще ви очакваме отново в България! 

  Семинар Обучение за треньори София
  Маартен Атрс с екипа на goalkeeper.bg

  Ако интервюто Ви е било полезно, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите.

  GK DVD Maarten Arts
  0
   0
   Количка
   Количката е празнаВърни се в магазин