ПЛАН А, Б, В

Ние като треньори определяме основният – титулярният вратар за даденият мач. Разбира се имаме и втори вратар, резервният страж, който е с не леката задача да бъде готов във всеки един момент от мача. Било то след, контузия, червен картон или по друга причина. 

Но имаме ли вариант В?!  Готов полеви играч, който може да застане на вратата при необходимост?!

Първият случай, за който ще ви разкажем е за Йордан Терзиев от родното ни първенство. Може би мнозина от вас, не са чували за този случай, затова ще ви го преразкажем. 

През далечната 2001 година Левски гостува на Спартак Варна. Основния вратар в състава на сините е Димитър Иванков след изпълнение на аут Иванков получава неприятна контузия в бедрения мускул (27мин.) и е заменен от резервата в този мач и превърнал се в легенда на Българския футбол Георги Петков. След около час игра Петков получава червен картон (61мин.). И Левски трябва да заиграе с полеви играч на вратата повече от 30мин.. Ръкавиците слага вътрешният полузащитник Данчо Терзиев. С внушителната си физика от 190см., Терзиев заключва вратата като прави няколко ключови спасявания. На следващият ден е избран за играч на мача от всички вестници и списания ( в юношеските си години Терзиев е бил вратар). “Левски” удържа победа с 2:1 при гостуването си във Варна на местния “Спартак”, въпреки че почти цяло полувреме играе само с 9 души, след като и друг състезател е изгонен.

  Йордан Терзиев - goalkeeper.bg
  Легенадата Димитър Иванков - goalkeeper.bg

  Тези случай не са рядкост и се случват и по европейските първенства. През изминалият кръг се наложи на Оливие Жиру нападателя на Милан, да слага вратарските ръкавици на Майк Менян. След червен картон на неговият сънародник и направени пет смени. Жиру застана на вратата. В добавеното време се разиграха крайно драматични събития в пълен контраст с безинтересните 90 минути. В 96-ата вратаря на Милан реши да излезе точно пред наказателното си поле и с изключително рискова намеса изби топката в единоборство срещу нападателя. Стражът обаче нокаутира с коляно противниковия играч и затова главният съдия прегледа ситуацията с ВАР и показа директен червен картон на французина. Тъй като Пиоли беше извършил всичките си смени, се наложи появилият се по-рано като резерва Жиру да играе като вратар в последните няколко минути.

   Оливие Жиру в ролята на вратар - goalkeeper.bg

   Винаги е добре да сме подготвени и готови с план В, защото не знаем непредсказуемият футбол какво ще ни предложи. Използвайте някой от полевите си играчи във вашите вратарски тренировки! 

   План В може да се случи на всеки един, колкото и фантастично да ви се струва! 

   “Бъди един от нас, довери се на професионалистите!

    TWOFIVE NEW YORK'94 goalkeeper.bg
    0
     0
     Количка
     Количката е празнаВърни се в магазин