Дейставащите треньори на вратари в най-високото ниво на футбола ни!

team goalkeeper ще ви запознае с всички настоящи треньори на вратари в българското първенство. Ще разгледаме треньорската позиция отговаряща за най – важният пост във футбола, която остава на заден план. За Треньорите на вратари не говори почти никой. Те са извън обсега на камерите, споменават предимно като отделен елемент от структурата на футболния екип. Винаги са виновни, когато вратарят допусне грешка, но никога не излизат пред прожекторите когато вратарите “извадят мача”. Това е спецификата на самата работа. 

ЕФБЕТ ЛИГА

В националното ни първенство участват 16 елитни отбора. Всеки един от тях има треньор на вратари, което е сериозен напредък сравнение със ситуацията преди 10-на години. Все още сме много далеч от отборите на Европейско ниво топ/средно (Англия, Германия, Франция, Австрия, Унгария, Полша  и др.), където повече от десетилетие се говори за вратарски отдел. Той включва главен треньор, помощник треньор, анализатор, скаут и координатор на вратарите. Всички тези функции, а и не само в нашето първенство се изпълняват от един човек – Треньорът на вратари!

goalkeeper.bg Изисквания от УЕФА

След последните изисквания на УЕФА са:

Директива за сезон 2023 –  всички отбори играещи в висшата лига на съответната страна – Треньорът на вратари трябва да притежава лиценз минимум UEFA GK B. 

В топ първенствата изискванията са за най – високият вратарски лиценз UEFA GK A от сезон 2021г.. 

От сезон 2023г всички клубове в Българското първенство, които искат да притежават лиценз трябва да имат поне един лицензиран треньор за първия отбор и един за школата на отбора ( За ДЮШ лиценза може и да е  – национален) 

Степенуване на лицензите: 

1. UEFA GK A – най високото ниво за треньор-вратари за Европа ( в БТШФ се очаква през 2024г.) за него треньорът трябва да притежава задължително и минимум UEFA B coach 

2. UEFA GK B – вторият по сила лиценз в Европа , за България е най – високият, при него треньорът на вратари трябва да притежава и минимум UEFA C coach 

3. Национален лиценз А И Б – този вид лиценз дава право на треньорът да работи във второто ниво на професионалния футбол, както и в юношеските формации.

goalkeeper.bg Официално Връчване на първите УЕФА лицензи

През 2021г. се проведе първият лиценз UEFA GK B , в него взеха участие 26 треньори разделени на квотен принцип, нужна квалификация и Висше образование. След това последва още една трансформация и един редовен курс от 6 месеца на национални лицензи в УЕФА GK B. Така общата бройка на треньори притежаващи и имащи право да работят в най високото ниво в България нарастна на повече от 60. 

Нека Ви представим и самите тях с кратко описание. Започваме по азбучен ред на отборите:  

Арда – Тодор Попов UEFA GK B, UEFA C coach 

 • Работи повече от 4 години в отбора от Кърджали. В момента разполага с 3 ма български вратари в лицето на Анатоли Господинов , Васил Симеонов и Месут Юсуф. Работил е в отборите на Ботев Пд, Лудогорец, Берое.  

Берое – Тихомир Тодоров UEFA GK B

 • Работи в отбора от Стара Загора от есента на 2022г в екипа на Николай Киров. Разполага с 2-ма български вратари , единият от които е бившият национал Иван Караджов. Работил още в отборите на Ботев Пд, ЦСКА 1948, както и в чужбина – Китай.
goalkeeper.bg Тодор Попов в екипа на Николай Киров

Ботев Вр – Христо Митов UEFA GK B, национален C отборен лиценз  

 • Дълги години е в отбора на Враца първо като действащ вратар, а в момента и като треньор на вратарите. Участник на всички конференция и и семинари организирани от БТШФ / goalkeeper.bg и др. В отбора от Враца работи с капитан на отбора Краси Костов.

Ботев Пд – Дилян Илиев UEFA GK B

 • Издаден от Австрийската федерация, работи в партньорство с екипа на team goalkeeper. Организатор на присъствени семинари. Работи в първия отбор с Георги Аргилашки и австриецът Хидайет Ханкич. Работил е в отбора на Пирин Бл за около година. 

Левски – Георги Стоянов UEFA GK B / UEFA B coach 

 • Георги е само на 29 години и вече има опит повече от 2 години в първия отбор на клуба. Преди това е работил в школата на сините и академията на Славия. В края на месец февруари изненадващо беше заменен от Божидар Митрев. Интересното в случая е, че Божката както го наричат всички все още няма нужните лицензи за подобна позиция във футбола на Ефбет лига. И тук си задаваме следните  въпроси: Как клуб като Левски може да си позволи подобни своеволия?! Къде са органите за контрол и необходимо ли е това след като има повече от 60 лицензирани треньора?
goalkeeper.bg Вратарите на Левски

Локомотив Пд – Тодор Кючюков UEFA GK B / UEFA B coach 

 • Работи в отбора на Локомотив повече от година в екипа на Александър Томаш. Определено с привличането на хърватския вратар Динко Хоркаш , направи отличен избор за нов вратар на гранда от Пловдив. Работил е още в отборите на Банско, Верея, Берое, Етър.  

Локомотив Сф – Йордан Господинов UEFA GK B 

 • Господинов също така е и анализатор в студиата на телевизията излъчващи мачовете от родното първенство . Има опит като треньор в Берое. 

goalkeeper.bg Тодор Кючуков Локо Пд

 

Лудогорец – Здравко Здравков UEFA GK B, UEFA Pro coach 

 • Здравко работи в отбора от Разград повече от 4 години като това е негов втори период. Дълги години работи в чужбина в отбори от Китай и Африка. Бил е също така и помощник треньор. В шампиона на България работи с двама чужденци в лицето на Серджио Пат и Симон Слуга. Трети избор е младежкият национал Дамянов. 

Пирин – Мирослав Митев UEFA GK B, UEFA Pro coach 

 • Доайенът в професията, се завърна в родния Пирин преди година и углави първия отбор с цялата школа на клуба. Ръководи целия тренировъчен процес на вратарите в клуба. Работи повече от 25 години по терените в България. Също така е част от щаба на националните гарнитури U15/16/17

Очаквайте интервю с Mиро Митев скоро …

goalkeeper.bg Здравко Здравков Лудогорец

 

Септември – Христо Николов Бучи UEFA GK B 

 • Част от team goalkeeper, работи в отбора на Септември повече от 3 години, като започва в школата на клуба и респективно в първия отбор. Под негово ръководство можем да видим един от най – проспериращите вратари Димитър Шейтанов. 

Славия – Радостин Станев UEFA GK B 

 • Повече от десетилетие е треньор вратари на първия отбор. Юношата на Спартак е най – дълго задържалия се треньор на позицията, което за България е цяло чудо. В момента Радо работи с младата надежда на Българското вратарство – Светослав Вуцов.
goalkeeper.bg Радо Станев с вратарите на Славия

 Спартак – Евгени Русев – национален лиценз за вратари, национален С лиценз 

 • Треньорът на соколите не притежава нужната квалификация за това ниво на футбола. Тук също излизат на преден план въпросите зададени малко по нагоре в статията. team goalkeeper е за спазване на правилата и максимално обективно показване на фактите в Бг вратарство. 

Хебър – Мартин Митев UEFA C coach 

 • Част от team goalkeeper, Марто е с дългогодишен опит като треньор на вратари сред подрастващи. Има частна академия за работа с млади вратари в София. Работил е в отбора на ЦСКА 1948. 

ЦСКА 1948 – Йордан Йорданов Жан UEFA GK B , национален С лиценз 

 • Жан както го наричат всички работи в екипа на Любо Пенев и е неотлъчно до него. В момента работи с другият национален вратар и надежда на бг вратарство Дани Наумов. Работил е в отборите на ЦСКА и Царско Село.

ЦСКА – Стоян Колев UEFA GK B, UEFA B coach 

 • Работи в отбора на ЦСКА от София повече от 3 години. В отбора разполага с двама от най добрите български вратари Димитър Евтимов и Алекс Божев. Също така бразилецът Бусато. Работил е в отборите на Верея и Локомотив Пд. 

Черно Море – Боян Пейков UEFA GK B, UEFA B coach 

 • Част от team goalkeeper. Работи повече от 5 години в отбора , като основните вратари, които са в отбора са юноши на клуба. Под негово ръководи се подготвят двамата национали на България Иван Дюлгеров и Георги Георгиев. Подпомага БТШФ за обучението на треньорските кадри – отдел вратари. Работил е в отборите на Верея и Царско Село. 
goalkeeper.bg БТШФ вратарски отдел
goalkeeper.bg БТШФ със специален гост от УЕФА Мартин Томас

 Обобщено в елитните отбори на България работят : 

 • 13 треньори лицензирани с най – високият вратарски лиценз, от които 2-ма притежават и най- високият треньорски лиценз UEFA Pro. 
 • 5 от тях притежават освен вратарския лиценз и необходимия им UEFA B coach 
 • 4-ма от тях са част от екипа на team goalkeeper, бъдете един от нас, пишете ни!

За съжаление 3-ма от треньорите на топ отборите ни нямат нужната квалификация. Нужно ли е да се правят компромиси за сметка на треньори инвестирали в себе си, положили много труд и лишения за обучение, за сметка на такива които нямат необходимата квалификация?!?

Но както се казва – “продължаваме напред” 

Очаквайте… “Треньори на вратари в   националните отбори”

Ако тази статия Ви е била полезна подкрепете ни

goalkeeper.bg организира

 

Присъствени и Онлайн семинари за вратари, организирани с цел повишаване на обучението и квалификацията на Треньорските кадри!

Развитие чрез обучение на подрастващи и професионалисти!

Утвърдени Лектори – Треньори от страната и чужбина!

Бъдете в крак с най-новото и актуално в треньорската и вратарска професия!

Повече ТУК   

0
  0
  Количка
  Количката е празнаВърни се в магазин