Деан Сантанджело е треньор на вратарите в швейцарския футболен клуб ФК Цюрих. Той ръководи вратарския отдел от U18 до U21 и също така е силно ангажиран с вторият отбор на FC Zürich. Голяма част от работата му е да координира ежедневната работа на своите треньори и вратари. В това интервю Сантанджело дава информативен преглед на това как той продължава да развива методологията, използвана седмица след седмица, за да постигне най-добрите резултати за своите треньори и вратари.

Интервюто е подготвено и преведено от team goalkeeperbg, чрез официалият сайт на ФИФА. Може да прочетете оригиналната версия тук.

 

Във ФК Цюрих на вратарите се дава време за развитие

 

Като в основата е заложено философията на клуба. Това е позиция, която изисква много умения и треньорите на вратарите играят основна роля в това развитие. За да им се даде по-глобална перспектива, различни стилове на вратарство по света се изследват и прилагат на практика.

Някои от ключовите отговорности на Сантанджело и неговите колеги като треньори на вратари включват:

 

  • Необходимо е да бъде в контакт с вратарите си 24/7
  • Действа като личен треньор, предавайки мъдрост, знания и опит
  • Проявяване на търпение в развитието на по-младите вратари
  • Знания от какво се нуждаят по-възрастните вратари и как да ги тренира с различни тренировъчни методи
FC ZURICH goalkeeper.bg

В първата част на интервюто Сантанджело обяснява каква е неговата роля и основните му отговорности. Той продължава като обсъжда как подкрепя своите треньори на вратари в тяхното развитие. Вярва, че най-добрият начин да развиеш вратар е да развиеш и треньора, защото тъй като футболът продължава да се развива, треньорите също трябва да продължат да се развиват, а не да стоят на едно място! Разказва, как структурира развитието на вратарите, като прави разлика между по-младите и по-големите възрастови групи. С младите вратари, например: започват с аналитична работа и след това работят с по-конкретни игрови ситуации, докато преминават през възрастовите групи.

2: Характеристики на млади вратари и аналитични тренировъчни техники

Във втората част на интервюто Сантанджело описва способностите, които търси в младите вратари. Той оценява тяхната техническа, тактическа, ментална и физическа подготовка. Той обяснява как те трябва да запазят спокойствие под напрежение и да реагират на бързо променящите се игрови ситуации. Обсъжда как координира физическото развитие на вратарите, където те са изложени на работа върху скоростта и общата сила (ловкост).  Също така споделя как използва видео анализ в работата си и как се изграждат библиотеки с упражнения за треньори на вратари.

3: Управление на прехода от юношеският към мъжкият футбол

В последния раздел Сантанджело обръща внимание на подкрепата към своите играчи, включително от страна на треньорът от първия отбор, мениджър на таланти, родители, психолози и треньори-ментори. Той ни напомня, че треньорите на вратарите са и лични треньори, които ще предложат подкрепа, когато възникнат проблеми. След това Сантанджело разяснява прехода от младежи към мъже. Обяснява, че това е нещо много индивидуално и не може да се направи план, който да каже: вратар на 17 или 18 години може да направи следващата стъпка. За някои вратари те може да участват в някои тренировки на първия отбор, докато за други това може да означава отдаване под наем на отбор от по-ниска дивизия, за да имат повече игрово време, което да им помогне в тяхното развитие.

GIANNI DE NITTI 2003 goalkeeper.bg

Ако интервюто Ви е било полезно, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите.

RG BIONIX 23/24 goalkeeper.bg
0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин