Вработваща / Възстановителна алтернативна тренировка за вратари 

Практикували ли сте алтернативна тренировка?

Тренировката извън футболния терен може да се окаже изключително “зареждаща” за вашите вратари. Плюсове и минуси на алтернативните тренировки.

+ емоционално зареждаща / разтоварваща 

+ кондиционно натоварваща / възстановителна 

+ въздействие върху менталната подготовка 

– риск от прекомерна умора и неочаквана контузия 

– емоционално изтощение

– разсеяност 

Видовете вратарски тренировки както сме описвали и в други наши статии биват: 

 • технико/тактическа
 • вработваща 
 • техническа 
 • тактическа 
 • кондиционна
 • възстановителна 
 • игрова

Алтернативните тренировки влизат в графата на вработващите или възстановителните тренировки.

Характерното при вработващите тренировки: провеждат се в ден -5/6, което означава че имаме достатъчно време до следващата ни официална среща. Натоварването и интензитета могат да бъдат високи, особено в основната част на тренировката, когато вратарите ни са загрели. 

При възстановителните вратарски тренировки: е необходимо да се знае, че са единствено и само в деня след официалната среща ден +1 и то само за основния вратар , докато за останалите 2-3 вратари тренировката трябва да бъде кондиционна. За да се доближат максимално до натоварването, което е направил основния вратар в официалната среща. 

Препоръчително е следващият ден да бъде почивен за всички: ден +2. 

Алтернативна тренировка  

 Спининг 

goalkeeper.bg Отборна вработваща тренировка спининг

Спинингът е тренировъчна програма на специално колело,  която се води от квалифициран инструктор под звуците на хитова музика и специално осветление. Продължава около 45 минути и представлява комбинация от колоездене и различни серии упражнения за всичките мускулни групи на тялото. Изпълнява се на фона на следваща темпото на работа музика и симулира колоездачна обиколка на открито, като сменя типа на терена: хълмове и равнини. Това от своя страна държи в напрежение абсолютно всички мускули на тялото, което трябва да променя позицията си съобразно това. Тренировката може да бъде с аеробно или анаеробно натоварване според вашите изисквания и цели. 

Йога 

goalkeeper.bg тренировка по йога от вратарите на Ботев Пд

Какво всъщност представлява йогата? Сравнително леко физическо натоварване, съчетано със здравословни дихателни техники и релаксация на духа водят след себе си редица ползи за здравето и за състоянието на тялото и ума. Йогата включва усуквания, опъвания и разтягане на тялото и заедно с комплексните и интензивни дихателни техники, спомагащи за доброто физическо състояние на тялото, тя създава дисциплина и подпомага баланса на енергиите и емоциите. Йогата е отличен начин, по който нашите вратари могат да намерят баланс и да подобрят емоционалната си устойчивост. Подобрява динамичната гъвкавост. Като вработваща тренировка би послужило за превенция и активация на мускулатурата. Може да се практикува от подрастващи деца и юноши.

 

 

Джудо

goalkeeper.bg Алтернативни тренировки за вратари

Това е боен спорт, създаден в Япония преди повече от 200 години. Особеностите при него са елементът, при който противникът трябва да бъде хвърлен или повален на земята. С какво може да помогне подобен спорт/алтернативна тренировка на нашите вратари?

На първо място това е контактен спорт. Може да се практикува както от деца на 5-6 години , така също и от мъже. Дисциплина – мост между целите и постигането им. Морал и етика – изключително важен елемент във вратарската микро група. Воля – морално / волево качество изграждащо характера на нашите вратари

В заключение можем да добавим, че алтернативните тренировки са препоръчителни за нашите вратари, когато просто искаме да релаксираме или натоварим по неспецифичен начин! 

Ако смятате, че тази статия Ви е полезна, подкрепете ни teamgoalkeeper  

0
  0
  Количка
  Количката е празнаВърни се в магазин