Специално “Интервю” за goalkeeper.bg с главния треньор вратари на отбора от МЛС – НЮ „Ред Бул“ непосредсвено след завършване на Онлайн семинар Бг Вратар

Юри Ниеменен е на 35г. Oт 2021г работи в отбора от МЛС – Ред Бул. Започва своята треньорска кариера през 2011г. в Естонската футболна федерация. Работил на четири континета в отборите – Катар U17, Орландо Пайрът – ЮАР, Сан Хосе – МЛС. Участник на множество семинари по цял свят. Пред българската аудитория, за сайта ни той представи:            

                                            „Opponent attacking through wide areas and defending space“

Прочетете всичко,което сподели с учатниците на Семинара и екипа на goalkeeper.bg

Въпрос от teamgoalkeeper.bg Б.П.: колко често работиш Технико/Тактическа тренировка „Пресичане на подаване зад защитната линия – Либеро“? И в кой ден от седмичния микроцикъл?

Юри: всяка една седмица в моя микроцикъл е залегнал  т/т елемент от този вид пресичане. Ден -2 е най – подходящ за този вид тренировка, тъй като имам най – много време и пространство. Докато в ден -1 тренирам ситуации свързани с предстоящия ни противник.

teamgoalkeeper.bg Б.П.:Какви са задълженията ти като главен треньор вратари и участваш ли в изготвяне на отборната тактика във фаза защита при стандартни положения?

Юри: Като главен треньор на вратарите моята задача е да помагам на колегите от школата за тяхното развитие и обучение, като и подготовката и развитието на вратарите в целия клуб. Имам отлични отношения със старши треньора и с останалите колеги от щаба. За всяка една отделна официална среща ние се подготвяме според противника. Разбира се имаме ежедневни събрания, на които обсъждаме различните ситуации от изминали мачове и ако има допусната грешка от страна на вратаря, аз трябва да продставя своя рапорт и анализ!

За позициониране на защитната линия при стандартни ситуации всеки от щаба изказва своето мнение и позиция, но Gerhard Struber (ст.треньор на НЮ Ред Бул) е човека , който взима крайното решение.

Както споменах в началото на семинара, аз съм работил и в друг клуб в МЛС „Сан Хосе“, където моята роля беше малко по специфична – работа със защитата (органичацията на защитния блок) и изцяло отговарях за тактически изисквания при стандартни ситуации.

  goalkeeper.bg Jyri N в отбора на Сан Хосе МЛС

  Въпрос от teamgoalkeeper.bg И.И.: Имате ли вратарски скаутинг? 

  Юри: Да, един главен скаут, който е глобален за всички отбори под шапката на Ред Бул. И един колега от школата, на когото задълженията му са да наблюдава и анализира вратари подходящи за нашия клуб. Имаме зададен профил на Вратар и търсим най – подходящия от всички опции!

  teamgoalkeeper.bg И.И.: Комуникирате ли с останалите главни треньори на Ред Бул – Лайбциг, Залсбург и отбора в Бразилия?

  Юри: имаме месечни мийтинги през Зоом, на които всеки един от нас е задължен да презентира различна тема и всички заедно да намерим решение на съответния проблем или да обсъдим дадена ситуация. Ние имаме отлична комуникация по между си и аз мога да се свържа с всеки един от тях по всяко едно време и да получа съвет или мнение. Направили сме отлична организация по между ни. Освен това правим и периодични обмени на кадри между отборите за специализация и обучение.

  teamgoalkeeper.bg И.И.: В тази връзка, имате ли общи принципи на работа с останалите треньори на вратари от Ред Бул?

  Юри:да имаме еднакви принципи на работа във всеки един клуб. Мислим в една посока и това смятам, че е една от главните причини да изберат мен за треньор в НЮ Йорк.

  teamgoalkeeper.bg И.И.: Влия е ли опонента на тренировъчния седмичен процес?

  Юри: Както споменах в ден -1 съм съсредоточен изцяло върху предстоящият противник. Но като цяло се фокусирам върху нуждите на вратарите за тяхното израстване и от това какво ние имаме нужда като отбор – изисквания. Преди няколко години работата върху противника беше на първостепенно място, но промених доста от възгледите си и начина на работа през последните години. Съсредоточих се върху нуждите на вратарите ми!

  teamgoalkeeper.bg И.И.: Работиш ли изцяло изолирани тренировки без отбора само с вратарите? 

  Юри: най-вече с момчетата, които не играят и не пътуват за официалните срещи с отбора. Тези тренировки се провеждат от помощник треньора ми, който работи с вратарите останали извън групата. По програма изготвена от нас и съобразена с недостатъците на вратарите.

  https://www.newyorkredbulls.com

  Официален сайт на Ню Йорк Ред Бул

  goalkeeper.bg Alan Rutkowski

  teamgoalkeeper.bg И.И.: Как минава един твой работен ден?

  Юри: дните са различни в зависимост от макроцикъла, в който се намираме. Стандартния ден за мен е: през лятото тренираме от 9ч , а през зимните месеци от 11ч. Отивам в офиса (базата) между 7:30/8ч. След това започваме да обсъждаме предстоящата тренировка с останалите колеги от щаба. Излизаме на терена с моя асистент няколко минути преди официалния час на тренировката за да подредим инвентара. Когато излезна на тренировъчния терен синхронизирам всичко, което е било в главата ми като идея за тренировката, най вече мащаба на терена, който ще ползвам. Преди самата тренировка коментирам с вратарите и ги запознавам с темата на сесията – било с кратко видео или скица на основното упражнение. Най- важната част разбира се е работата на терена – между 75/90мин. Непосредствено след тренировката анализирам видеото, което съм снимал и правя кратки видеа и анализи. Изпращам ги на вратарите и заедно коментираме различните ситуации от изминалата сесия. След това се подготвям за следващия ден, но честно казано се случва да променям тренировката си най – вече основната част, тъй като имам доста идеи в главата си. Знам какъв ще е вида на утрешната тренировка, но самите упражнения се случва доста често да ги променям. Последната част от работния ми ден – отивам във фитнеса за 30/40мин. Да напрявя превенция и поработя върху себе си.

  Искам да попълня нещо много важно – преди години се бях фокусирал върху видео анализите, но разбрах, че най-важното в съвременното треньорство е комуникацията с вратарите.

  teamgoalkeeper.bg И.И.: Важността на обратната връзка от страна на вратарите?

  Юри: изключително важна за мен. Когато започнах работа в Ню Йорк преди 3 години затрупвах вратарите си с много информация, видеа и в един момент те се затрудняваха да асимилират всичко. Промених този си подход и оставих те да ме търсят и искат да коментираме дадена ситуация и смятам, че това е по добрия вариант. С течение на времето те все повече приличат на мен (Смее се…)

  teamgoalkeeper.bg Д.М.: Спомена, че имаш асистент – втори треньор на вратарите, как участва той в процеса на работа и какви са неговите правомощия?

  Юри: това е треньора на втория отбор. Той е всеки ден с мен и ми помага, изключение на дните, в които отбора пътува. Той има отлична работа с двата крака и ми е полезен много при центрирани топки , удари от различни зони . Разбира се искам мнението му за различни упражнения и сесии. Питам го: “това според теб получи ли се, как ти се стори дали е подходящо…” тази позиция на вратаря добра ли е според теб ?

  И много други въпроси. Той е едно “огледало”, в което мога да се огледам и да видя грешките си! Тази обратна връзка ми помага много в моето развитие и ми позволява да видя нещата от различна гледна точка. Той е отличен треньор и аз се замислям защо им е на Ню Йорк треньор чужденец като мен (Смее се…). Винаги се съветва с мен за тренировъчните сесии на втория отбор, аз му давам идеи , но оставям на него решението какви да бъдат упражненията в работата му с втория отбор.

  goalkeeper.bg тренировъчна сесия на вратарите на Ред Бул

  Въпрос от Иван Кехайов: Съобразяваш ли се с антропологичните показатели на вратарите, с които работиш когато подготвяш упражненията в тренировъчните сесии?

  Юри:съобразявам се с тези показатели единствено когато работя индивидуално с всеки един. В общите сесии упражненията са еднавки за всички вратари в първия отбор. Самият профил на селекция в отбора е еднотипен като височина, скорост, техническа подготовка и др.

  Въпрос от Тодор Йоцов: с коя програма работиш за анализ на ситуации?

  Юри: в клуба имаме базова програма Sports Code която ползвам, също програми на личния ми компютър, които са свободни и достъпни. 

  0
   0
   Количка
   Количката е празнаВърни се в магазин