В Съвременият футбол вратаря трябва да бъде Атлет

Откриваме рубриката “Интервю” с доайенът, един от най – заслужилите треньори на вратари в професията Любо Шейтанов. Повече от четвърт век на скамейката рамо до рамо с едни от най – добрите специалисти по терените в България и чужбина.

Любо Шейтанов работи като Главен Треньор вратари за отборите на Черноморец Бургас, Нефтохимик, Литекс Ловеч, Локомотив Пловдив, Левски, Лудогорец, Омония Никозия, и в Националния отбор при няколко селекционера – Лотар Матеус, Ивайло Петев, Димитър Пенев, Димитър Димитров, Георги Дерменджиев. Шест пъти е шампион на България с 4 различни клуба.

Казваме добър ден на първия ни официален гост в сайта goalkeeper.bg , най заслужилият Треньор Вратари Любо Шейтанов! 

От колко години практикуваш професията треньор на вратари ?!

Л.Ш.: Повече от 25/6г. Практикувам професията Треньор Вратари от 1996г. , когато запонах в отбора на Черноморец Бургас.

В кой отбор ти е било по трудно да работиш: в клубен или националния отбор на България?!

Л.Ш.: В националния отбор работата на треньора е по скоро като психолог и мотиватор. Основната работа на нас треньорите е в клубните отбори. Националните вратари се подготвят изцяло в клубовете с клубните си треньори. Идва готов продукт и в националният отбор работата на треньора е най-вече Менталната и Тактическата подготовка за съответния мач. Деведесет процента от работата ни е да бъдем отлични психолози. В националния отбор отговорността е по-голяма!

  goalkeeper.bg интервю с Любо Шейтанов съвременен вратар вратарят атлет

  В началото на месец февруари стартира платформата Goalkeeper.bg, какво ти е мнението за подобен проект и мислиш ли , че би бил полезен за треньори и вратари ?!

  Л.Ш.: Адмирации за екипа на goalkeeper.bg. Досега не е имало подобен сайт и мисля, че това е било огромна грешка. Тъй като треньорите на вратари от моето поколение така и не намерихме диалог да работим заедно по единна Методика. Трябва да се работи по една Методика. Футболът и живота е диалог. Адмирирам с две ръце вашият проект и се надявам да успеете, и да бъдете полезни както на треньорите, така също и на вратарите.

  Какво ти е мнението за единна вратарска Методика по която да се работи в школите ?!?

  Л.Ш.: Абсолютно съм ЗА. Тя е задължителна за развитието на съвременият БГ Вратар. Топлата вода вече е измислена, както има единна Методика в школата на АЯКС още от 20г. И всички формации работят по един начин. По наше време нямахме такава и толкова много информация, както в момента и затова не мога да обвинявам колегите от моето поколение. Сега най-важното е да сте обединени, да дебатирате, да обсъждате теми свързани с развитието на вратарската позиция. Футбола е огледало на живота.  Имате енергията да направите БГ школа и като се види един вратар да се каже: този е Български вратар. Аз ще ви помагам винаги и съм зад Вас.

  Какво мислиш за вратарската позиция в последните 5 години , в които се наложиха “новото поколение” млади вратари родени след 1998г. ?!

   

  Л.Ш.: Да така е , следя и гледам почти всички първенства както Бг, така и в Европа. Във Френското първенство ми прави впечатление, ча играят момчета родени дори 2001/2/3г. И то във водещи отбори. Методиката на вратарската тренировка се променя, както се променя и живота. Тренировки и упражнения, които са тренирани преди десетилетия са вече отживелица и не са ефективни за съвременият футбол. Футболът вече е много бърз, съответно и вратарите трябва да са бързи и да взимат бързи и правилни решения. Коренна промяна има в Методиката на вратарската тренировка. И всички трябва да се съобразяват с този факт, който не го направи остава в миналото. Не трябва обаче да забваряме, че има и принципни неща “закони във футбола”,който трябва да се спазват.

   

   

  goalkeeper.bg интервю за вратари и треньори с Любо Шейтанов

  Какво мислиш за Треньорите на вратари чужденци и има ли нужда Българският футбол от тях ?!

  Л.Ш.: В момента това, което виждам аз, в лицето на Всички млади и амбициозни момчета. Лицензирани, школувани както се казва, които си вършат добре работата. Определено няма нужда от чужденци на тази позиция. Първо футболът е скъп спорт и ние не сме нито Катар, нито Саудитска Арабия да си позволим скъпо платени чужденци. Имаме достатъчно кадърни кадри за тази позиция. Това което мога да ви препоръчам е да има Семинари , на който да обменяте опит с Лектори от цял свят. Имал съм щастието да присъствам на подобни семинари на Треньори на вратари от цял свят още през 2009 и 2010г., Алианц Арена в Мюнхен. Необходимо е да се посещават подобни събития или както вие сте решели да правите периодично Онлайн и присъствени семинари с известни Лектори/Треньори от цял свят за да може да си „сверявате часовниците“ постоянно.

  Ние Треньорите на вратари сме малко в ъгъла, което отчитам като грешка на Старши треньорите и това също трябва и ще се промени. След предстоя ми в Лудогорец бях заменен от легендата на немския футбол Берг Дреер, шампион на Германия с Байрн М. Не му се получиха нещата в България и ръководстово правилно взе решение да залага на български специалисти. Имаме достатъчно и можещи специалисти подготвени за високо ниво.

  Каква ти е препоръката към Треньорите на вратари  работещи в ДЮФ?!

  Л.Ш.: Това, което мога да кажа от моя опит както от България, така също и от чужбина, е че трябва да се обръща повече внимание на Техниката. Какво имам предвид: във възрастите 12/13/14 да се набляга изключително много на Базовата техника, като ловене и играта с крака. Физиката се работи вече след 15-16 годишна възраст. Но дотогава всеки вратар трябва да има много добра-отлична техника. “Техниката се учи цял живот и никога не се научава”. Затова наблягайте на Техническата подготовка при юношеските вратари.

  Какво според теб трябва да се подобри и какво виждаш, че липсва в профила/играта на Бг вратар за да бъдем конкурентни на Балканските страни ?!

  Л.Ш.: На първо място трябва да се промени и подобри Комуникацията на вратарите по време на игра. Нашите вратари трудно командват и ръководят отбора. Това е основен компонент от играта на Съвремения вратар. На второ място трябва да се обърне внимание, при професионалните вратари на физиката и атлетизма. Динамичната игра изисвка Атлетични вратари. За да може когато се осъществи трансфер на БГ Вратар в Европейско първенство той да отговори на стандарта.             „В Съвременият футбол вратаря трябва да бъде Атлет“! Във футбола вратаря лови топката с ръце, но трябва да се придвижи със здрави и бързи крака.

  Българският футбол има нужда от доказани специалисти като теб , би ли прел позиция  различна от Треньор вратари ?!

  Л.Ш.: На драго сърце Мога да помагам и давам съвети на вратарската гилдия. С удоволствие ще се включа в лекторски и семинарски беседи за развитието на позицията Вратар.

  goalkeeper.bg интервю с Любо Шейтанов Методика за развитие на българския вратар
  0
   0
   Количка
   Количката е празнаВърни се в магазин