„В България при работата с подрастващи, треньорите трябва да наблягат на вземането на бързи решения. Младите вратари трябва да са про-активни, да са смели, както и да се набляга на играта с крака, която стана почти толкова важна, колкото и чисто вратарската. Едно от най-важните неща е тренировките да са строго съобразени с възрастта на вратаря, а не просто да сме видяли някоя хубава тренировка в интернет и да я направим, а тя не е за определената възраст, с която се работи.“

Интервюто е подготвено  от team goalkeeperbg

 

teamgoalkeeper: Тодоре, ти си един от младите треньори в България, но натрупал сериозен опит в професионалния ни футбол. Разкажи ни за първите ти стъпки в треньорството?

 

Т.К.: Благодаря, че все още ме смяташ за млад треньор, но вече направих 45 години. Изминаха вече над 10 години откакто се занимавам с подготовката на вратари в отборите, с които работя. През 2013 година заедно с Александър Томаш и Косьо Мирчев решихме да създадем екип и да се опитаме да приложим опита натрупан като професионални футболисти, както и знанията, които придобихме в треньорската школа. Докато е все още на терена всеки професионален футболист си мисли, че е готов за треньор и разбира много играта, но когато се сблъска с реалността осъзнава, че от двете страни на тъчлинията нещата са коренно различни. Според мен точно поради тази причина много големи футболисти впоследствие се провалиха в треньорската професия. Ние като млади треньори искахме да намерим място, на което да имаме спокойствие и да ни се даде време, за да минем през грешките на растежа и да реализираме нашите идеи и виждания за футбола. Това място намерихме в Банско и така започна всичко. Там лично аз разбрах, че ако не спра да мисля като футболист няма да имам успех в треньорската професия.

Тошко Кючуков с Александър Томаш и Косьо Мирчев като треньори на ФК Банско

teamgoalkeeper: Работиш още от началото с Александър Томаш и Косьо Мирчев. Как поддържате  тази хомогенна сплав между вас? Каква е твоята роля в треньорския щаб и променила ли се е тя от началото до сега?

Т.К.: Ние тримата сме израснали заедно още от юношите на ЦСКА и си имаме огромно уважение и доверие, което е голям плюс в треньорската професия. Всеки един от нас е голям педант и професионалист в това, което прави и носи отговорност и според мен много лесно се работи в такъв колектив. Моята роля е свързана изцяло с подготовката на вратарите и разузнаването на противниците при статични положения. Преди мач всеки от нас казва своето мнение за стартовия състав, но последното решение взима Томаш. Дали нещо се е променило от началото? Много по-лесно ми е сега, когато можем да използваме новите технологии и системи, които навлязоха страшно много в съвременния футбол, както и с анализатора Николай Русинов, който е в нашия екип вече 4-5 години. Всичко това улеснява работата ми, защото преди време сам трябваше да правя видеата от нашите мачове, както и от тези на противниците, а това ми отнемаше доста време. 

teamgoalkeeper: Как структурираш тренировките си, и от къде черпиш информация за твоите тренировъчни планове?

Т.К.: Моята периодизация е изцяло съобразена с официалните мачове, тренировъчния план на старши треньора и противника, с който ще играем. Изготвил съм седмичен микро-цикъл, който е в зависимост от това дали мачовете са събота-събота или седмицата е къса и се играе събота-сряда-събота. Вече 10 години се занимавам професионално с подготовката на вратари и съм си изградил система, която мисля, че е доста добра с оглед на резултатите, които показват моите вратари във всичките отбори, в които съм работил. Имал съм късмета и възможността да наблюдавам тренировки на топ отбори като Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Монако, Фулъм, ПАОК и това също ми е помогнало. Старая се като има международни вратарски семинари с интересни и доказали се специалисти да участвам и по този начин да се ъпгрейтвам и да следя новите тенденции свързани с вратарския пост. Гледам и  много тренировки от които черпя идеи и вдъхновение, за да подготвя тренировка, която ще подобри качествата на вратарите.

Тодор Кючуков в компанията на великият сър Алекс Фергюсън

teamgoalkeeper: Работиш повече от година с Динко Хоркаш, който бързо се превърна в един от топ вратарите в Първа Лига, разкажи ни малко повече за него – как го селектира, как се работи с него?

Т.К.: Аз търсех профил на вратар, който умее да играе с крака, защото за старши треньора е много важно това да е човекът “плюс”, който да е в помощ на отбора при изграждането на атаките. Като вратарски характеристики изискването ми бе – да има добър рефлекс и ловене, а чисто като физически качества изискването бе да е атлетичен и бърз в краката и да не е по-нисък от 188 см. Желанието ми бе да вземем български вратар, но говорих с трима вратари, които бяха на пазара и се доближаваха до този профил, но поради една или друга причина нещата не се случиха. Изгледах и много чужденци. От тях имаше доказани вратари със сериозни визитки, но не бяха в финансовите възможности на нашия клуб.  Когато ми попадна името на Динко Хоркаш и започнах да го анализирам вътрешно усещах, че съм намерил моя вратар, който може да се превърне в топ вратар. Условието бе неговата работна етика да е на ниво и самият той да ми повярва в това, което аз имам в главата си като виждания за вратарския пост. Тогава го предложих на ръководството и предишният изпълнителен директор ми поиска гаранции за Динко. Казах му, че това не е телевизор, за да дам гаранции понеже тук говорим за човешко същество със своите чувства, емоции и психика. Това явно не му хареса и дори опита с остър тон да обясни на Томаш, че аз съм длъжен да дам гаранция. Ние нямаше как да го направим, защото във футбола никой не е застрахован от грешки, но поехме риска, тъй като старши треньорът ми има пълно доверие в преценката и виждате резултата. Динко е страхотен професионалист и много лесно се работи с него. Още от първата тренировка усетих, че той няма бариери спрямо мен и ще ми вярва, и нещата ще се получат с него. Аз му поставям постоянно краткосрочни цели, и когато той ги реализира отиваме към следващите. Лично за мен той има качествата и психиката да бъде вратар в Топ 5 първенство в Европа.

teamgoalkeeper: В Локомотив имате и млад вратар в лицето на Крис Томов. Трудно ли се налага млад вратар? Какви според теб са качествата, които трябва да притежава един млад вратар, за да пробие и наложи в професионалния футбол?

Т.К.: При Крис Томов лично за мен има голямо израстване последната година и в момента моята задача е да го подготвя ментално и когато дойде точният момент да му се даде шанс той да бъде готов психологически и да не “прегори“. Един млад вратар трябва технически, тактически и физически да се доближава поне на 90 % от изискванията в професионалния футбол, за да застане под рамката. Много е важно да е и психологически устойчив, за да не се срине, когато допусне грешки, а такива неминуемо ще има. С тези неща компромиси не трябва да се правят. Единственото, което може да му липсва е опитът, който ще дойде с мачовете. Тогава говорим за талант, който да бъде налаган смело и развит от треньорите, и от клуба.

Динко Хоркаш един от най-добрите вратари в Ефбет лига

teamgoalkeeper: На какво ниво според теб са българските вратари?

Т.К.: Аз винаги съм казвал моето мнение, когато се съберем с колеги треньори на вратари, че последният български вратар, който според мен се доближаваше до стандартите на вратарите от средно европейско беше Владо Стоянов. Сега виждам една млада вълна вратари, които ако работят здраво и се развият добре, имат амбицията всеки ден да се подобряват, да не се задоволяват с постигнатото, може да имаме отново вратари, с които да се гордеем.

teamgoalkeeper: Мнението ти за треньорите на вратари, които работят без нужната квалификация?

Т.К.: Много добри вратари, които са приключили кариерите си и веднага станаха треньори на сериозни отбори само заради имената си изградени като състезатели, според мен не бяха готови за това ново предизвикателство и доста от тях не постигнаха същия успех и като треньори. Както казах в началото това, че си бил добър футболист не ти дава гаранцията, че ще станеш добър треньор. Затова според мен не трябва да се прави компромис с хора, които не са инвестирали време, финанси и труд в своето обучение за сметка на такива, които са изминали целия естествен път за придобиване на знания и лиценз. Разбира се няма никаква гаранция, че този който е изминал целия път ще стане добър треньор, но ще дойде време в системата да работят само треньори, които наистина си разбират от работата и имат нужната квалификация както е на Запад. Другите просто няма да могат да си намерят работа заради резултатите, които показват с вратарите  и ще отпаднат от само себе си от треньорската професия. Колкото и талантлив вратар да имаш, ако не се работи правилно с него, шансът да се провали е огромен. 

Кючуков с вратарите на Берое

teamgoalkeeper: Кога според теб ще направим изходящ трансфер на български вратар в Европа?

Т.К.: Като начало трябва да започнем да развиваме нашите вратари с тенденциите и изискванията  в топ-лигите в Европа, а не само за да ни свършат някаква работа за нашето първенство и да бъдат вратари само за местна консумация. Нужно е да ги научим да играят във всяка една фаза на играта, а не само под рамката. Аз лично много харесвам офанзивния стил на вратари като Едерсон, Тер Щеген и Мануел Нойер, които участват и в двете фази на играта и се надявам в близко бъдеще да създадем Бг вратари с такъв стил на игра, защото в момента не виждам.

teamgoalkeeper: Кое е основното на което трябва да се залага и работи с младите вратари в ДЮШ?  

Т.К.: Аз мисля, че основата която трябва да се положи в изграждането на вратаря е техниката. Техника на ловене, правилна стойка и техника на плонжиране в ляво и дясно. Без основната техника и правилна стойка, ако вратаря не може да лови топката, каквото и друго да тренираме аз мисля, че трудно би се получило. Това е същото ако полевият играч не може да спира и подава топката, а ние да изикваме да я разиграва. В България при работата с подрастващите, треньорите трябва да наблягат също на вземането на бързи решения. Младите вратари трябва да са про-активни, да са смели, както и да се набляга на играта с крака, която стана почти толкова важна, колкото и чисто вратарската. Едно от най-важните неща е тренировките да са строго съобразени с възрастта на вратаря, а не просто да сме видяли някоя хубава тренировка в интернет и да я направим, а тя не е за определената възраст, с която се работи. Физическата подготовка е също много важна за изграждането на вратаря (сила, отскокливост, координация, бързина, ловкост). Също много важно нещо е подбора за вратарите в школите. Ако едно дете чисто физиологически няма да израсте, не виждам смисъл да си губи своето време и времето на треньора, за да става вратар. Той просто няма да има шанс да се реализира в професионалния футбол, ако няма ръст и по-добре да се насочи към друг спорт или друга позиция.

teamgoalkeeper: Единственият специализиран сайт за вратари goalkeeper.bg стартира успешно преди шест месеца, успя ли да разгледаш всички материали?! Какво е мнението ти за подобен проект?                                                                                         

Т.К.: Да, чета статиите и мисля, че е много добра идея да има такъв сайт в България, защото информацията в него би била полезна не само за треньорите на вратари, а и за самите вратари. И ви пожелавам да качвате още интересни и полезни статии свързани с вратарството.

teamgoalkeeper: Какво ще пожелаеш на младите вратари в България?  

Т.К.: Ще им пожелая да имат още по-големи амбиции и мечти. Постоянно да се опитват да се подобряват и да не се задоволяват с постигнатото. Да намерят своите идоли от тези, които вече са успели на най-високото ниво, за да им подражават, да се вдъхновяват от тях и така ще стават  по-добри. Да слушат и вярват на треньорите си, да си поставят постоянно цели, които да гонят и постигат.

Ако интервюто Ви е било полезно, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите в нашият Магазин за вратари

LUSAIL'22 - goalkeeper.bg
0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин