Ролята на вратаря във футбола

Ролята на футболния вратар е една от най-важните позиции на терена. Основната отговорност на вратаря е да запази мрежата си суха. Да направи спасяване, чрез блокиране или улавяне на удара към вратата.  Позицията изисква уникален набор от умения и качества, включително бързи рефлекси, добра координация , изключителен атлетизъм и способност да останете спокоен под напрежение или така наречената „психологическа устойчивост“. Едно от най-важните умения за вратаря е способността да предогади къде ще бъде насочена топката (Антиципация). Това изисква разбиране на играта – Технико/Тактическа подготовка, както и футболен интелект.

Съвременият вратар е необходимо бързо и точно да разчете ситуацията и да вземе най-доброто и правилно решение. Това определя и неговата класа. Тактическата подготовка играе важна роля при първоначалната позиция, преходът в позиция след предвижването на топката и изходната позиция при пресичане на подавания вътре и извън наказателното му поле.

Друго ключово умение на вратаря е способността да прави бързи и координирани движения (Атлетизъм), за да пресече подаване и отрази удар към вратата му. Това изисква изключителна Кондиционна подготовка.

Психологическата подготовка най-общо казано е способността да остане фокусиран и концентриран през цялато игрово време. Психологическата устоичивост е комплексното качество, което може да повиши класата на нашите вратари.

 

„Атлетизмът при Съвремения вратар е от ключово значение“

 

Физическата сила и издръжливост са основите, на които стъпват треньорите на вратари за да надграждат над своите подопечени. От вратаря често се изисква да плонжира, играе в ситуация срещу нападател оказал се очи в очи с него.

Отиграва върната към него топка от игра. Подава топки на средна и далечна дистанция към съотборниците си, както с крак, така също и с ръка. Тук вече основна роля играе Техническата подготовка, която се залага в играча още от юношеска възраст.

В допълнение към тези физически и технически умения, вратарите трябва да имат и силни лидерски качества. Те често са последната защитна линия и последната преграда между противниковия отбор и вратата. Като такива, те трябва да могат да комуникират със защитната линия, да организират отбора и да вдъхват увереност на своите съотборници. Добрата комуникация е важен елемент от пъзела на вратарската позиция, тъй като вратарите често са първата точка за контакт за своите съотборници.

 

В обобщение, ролята на вратаря във футболната игра е ключова за успеха на отбора!

 

 

goalkeeper.bg statiq za vratari poziciq vratar savremenen vratar opredelenie za vratar
0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин