„В Латинска Америка вратарите са физически много добре подготвени, играта им с крака във фаза атака е на много добро ниво. В самите вратарски тренировки топките са обявени и вратарите знаят какво предстои и къде ще бъде насочен удара…“

Мантас Тамулионис е роден през 1989г във Вилнюс. През 2015г започва своята треньорска кариера в Академията на местният гранд Жалгирис. След двугодишен престой и трупане на опит и знания е поканен за треньор вратари на младежката формация на Литва U21. През лятото на 2019г става треньор на първия отбор на шампиона Жалгирис. От началото на януари 2023г предприе ново предизвикателство в своята кариера е прие офертата на Еквадорския отбор CD Universidad Católica. Лицензиран треньор UEFA GK B – Литва / UEFA GK A – Латвия.

Прочетете какво сподели той в екскулизно интервю за goalkeeper.bg подготвено от Деян Минев – част от team goalkeeper!

 

Здравей Мантас от екипа на goalkeeper.bg! Представи ни се.

М.Т. – Здравейте и от мен! От 4 години работя на ниво мъжки футбол. 3 години и половина прекарах в бившия ми отбор Жалгирис, а от скоро съм част от един от най-добрите отбори в Еквадор, Универсидат Католика.

 

От Литва до Еквадор. Как върви адаптацията ти в новата среда и отбор?

М.Т. – Разликата е огромна! Първият месец беше малко трудно заради езиковата бариера, но с течение на времето се адаптирам. Имам страхотна група от вратари, които са отворени към нови идеи и искат да се развиват.

  goalkeeper.bg Мантас с неговия асистент и вратарите на отбора

  Как е структуриран вратарски отдел в Уневерсиад Католика? С колко вратаря разполагаш? Започват ли да се адаптират към твоят стил и изисквания?

  М.Т. – В академията треньорите на вратари са четирима и са от Еквадор, всяка седмица един от тях работи с мен в представителния отбор. Смятам, че по този начин изграждаме добър колектив, а освен това разменяме идеи и изграждаме методиката за работа в школата. Треньорите в школата са много отворени за нови идеи, вслушват се в съветите, които им давам. В първия отбор разполагам с 3-ма вратари. Първите седмици в тренировъчния процес, не обсъждахме много неща, а просто се опитах да вкарам моята философия. След известен период имах среща с всеки отделно и ги попитах как се чувстват. Получих изключително интересен отговор и от тримата. Споделиха ми, че тренировки базирани на реалността е нещо ново за тях и се сблъскват с това за първи път, но в същото време им харесва и започват да се адаптират.

  Каква е разликата в подготовката на вратарите в Латинска Америка и Европа? Върху какво наблягат там при работата с вратари?

  М.Т. – Разликата е голяма. Тук вратарите са физически много добре подготвени, играта им с крака във фаза атака е на много добро ниво. Самите тренировки при топките са обявени и вратарите знаят какво предстои и къде ще бъде насочена топката. Но има нещо, което ме изненада. В първенството тук получаваме много ранни центрирания и забелязах, че вратарите ми не са готови, или грешна позиция, или все още бяха в движение. В Европа ние работим върху тези неща още в школите. Също така при ситуациите 1на1, те нямат ясна идея как да защитават вратата, кога да спрат, кога да използват блок и върху това работя страшно много сега.

  goalkeeper.bg Тренировъчен процес

  През този сезон, заедно с бившия ти отбор Жалгирис, достигнахте до историческо класиране за груповата фаза на Лигата на Конференциите. Разкажи ни повече за това приключение?

  М.Т. – Невероятно усещане, но пътят към груповата фаза беше много труден. Един месец преди да започнем нашия поход към Европа, промених драстично начина и философията ми на работа. След 3 дни заедно с Юри, много дискусии и идеи, той промени мисленето ми. Премахнах всичко ненужно според мен и тренировките ми са изцяло съставени от игрови ситуации и взимане на решения. Изправихме се срещу отбори като Малмьо, Бодо-Глим и последният съперник беше Лудогорец.

  По пътя към групите вие се изправихте срещу Българския Лудогорец. Разкажи ни върху какво наблегна при подготовката на вратарите ти за двата мача срещу нашия шампион? 

  М.Т. – Бих споделил, че подготовката не беше толкова трудна, защото преди това бяхме играли срещи Бодо-Глим, а техният стил на игра е почти еднакъв. Фокусирах се върху ударите от разстояние (зона 4), удари под ъгъл (зона 2 за стрелба) и върху успоредни подавания от Зона 1 (пресичане след подаване вътре в н.п.) Първият мач започна трудно, получихме гол рано. Погледнах таблото и пишеше 2-ра минута и си казах леле каво се случва (смее се). Второто полувреме заиграхме по-добре и нещата се оправиха. В ответния мач нещата започнаха добре за нас, но в 120-та минута Лудогорец получи дузпа след това ни победиха в дузпите.

  goalkeeper.bg Тренировката преди мача с Лудогорец

  Преди да поемеш към новото си приключение в Еквадор имаше два страхотни повода за радост. Твоят вратар в Жалгирис- Едвин Гертмонас беше избран за Футболист на Годината в Литва, а освен това негово спасяване попадна в класацията за най-добрите в груповата фаза на Лигата на Конференциите.

  М.Т. – Спомням си, че направи супер спасяване срещу Базел при ситуация 1на1. За първи път в историята на Литва вратар печели наградата за Футболист на годината и съм много щастлив за него. Сега съм на ново място и се надявам да успея отново да видя мой вратар да постига тези неща.

  При изготвянето на седмичния ти план, фокусът върху предстоящия съперник ли е?

  М.Т. – Това е най-трудната част за мен тук, защото трябва да адаптирам философията си към футбола тук. Фокусът върху съперника е един, максимум 2 дни преди самия мач. В седмичен цикъл с мач Събота-Събота първите два дена (-5 и -4) се фокусирам върху дългосрочните ми цели. В средата на седмицата (-3 и -2) наблягам на краткосрочните ни цели и нещата, които искам да подобря сега. И ден преди мача се фокусирам изцяло върху предстоящия противник.

  Какъв съвет ще дадеш на треньорите на вратари, които се опитват да си проправят път към професионалния футбол?

  М.Т. – Когато започнах като треньор на вратарите, получих съвет от един страхотен треньор. Съветът беше, ако искам да направя професионална кариера, трябва да започна работа с мъжки отбор възможно най-скоро. Бих добавил, че ако искате да пробвате в друга държава Ви препоръчвам това да стане преди да създадете семейство, тъй като тази професия е много рискова. Разбира се едно от най-важните неща е да не спираш да се обучаваш и развиваш. Препоръчвам да се посещават различни вратарски конференции, да се създават нови контакти!

  Кои са твоите ментори?

  М.Т. – На една от конференциите, в които участвах се запознах с един от моите ментори – Юри Ниеменен, също така Ярко, който също е финландец и се работи в Супер Лигата в Турция. Густинас, който работи в ОФИ Крит и също е от моята държава. В последно време комуникирам много с Сьорд Вуденберг, който беше треньор в Орландо Пайрътс.

  Какво е мнението ти за нашата платформа goalkeeper.bg? 

  М.Т. – Изключително се радвам, че се опитвате да помогнете на вратарската общност с това начинание. След време всичко това ще даде резултати и ще се отплати.

  От нашия екип ти благодарим за това интервю и ти желае успех с новия отбор!

  М.Т. – Изключително съм благодарен за поканата Ви, винаги съм готово да си поговорим за футбол отново. Ако някой иска да обсъдим нещо можете да ме добавите в някой от профилите ми в социалните мрежи. Благодаря отново и до нови срещи!

   

  goalkeeper.bg Мантас на тренировъчния терен

  Ако интервюто Ви е било полезно, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите.

  Вижте нашите предложения goalkeeper.bg, вратарски книги, вратарски ръкавици, вратарски семинари
  0
   0
   Количка
   Количката е празнаВърни се в магазин