Мениджъра на Арсенал – Микел Артета изуми със свое изказване, че смята да извърши тактическа смяна на вратарите си по време на официален мач.

Испанеца изненада мнозина с привличането на Давид Рая от състава на Брендфорт (под наем). Определено неговият сънародник не влизаше в очакванията на феновете за лятна селекция. Той беше привлечен като опция и резерва на младата надежда на английския футбол Аарон Рамсдейл. Вратарят на Английският национален отбор определено се радваше на едни от най-добрите си дни под ръководството на Инаки Каня (главен треньор на вратарите в Арсенал). Очакваше се Рая да сменя своя колега в мачовете за Купата на лигата или Карабао Къп. Но какво всъщност бе в главата на Артета?

 

    „Ние играем с 11 футболисти, а не с 10 + 1 вратар! Аз съм млад мениджър, работя като такъв от три години и половина. В този период има няколко неща, за които съжалявам. Едното от тях е, че в два мача почувствах, че трябва да сменя основния си вратар след 60мин. и след 85мин. Не го направих защото нямах смелостта. Можех да извадя всеки един друг футболист по терена. Да извадя флангови състезател, за да пусна централен защитник, като променя тактическата система. Но да смяна вратарите?! Завършихме наравно в тези два мача и бях много нещастен. След това си зададох въпроса: Защо не го направи? Някой ще кажат, че това е много странно, дори немислимо. Но се замислете, ако имате всички качества необходими ви в течение на мача от другият ви вратар и мислите, че в този определен момент от мача те ще ви помогнат. Направете го, не се колебайте!“
Тактическа смяна на вратаря - goalkeeper.bg

Виждали сме вратари, сменени преди изпълнението на дузпи. Наистина не сме виждали вратари да бъдат сменяни по тактически причини по време на играта. Но защо не?

В края на краищата вратарите имат различни характеристики, по същия начин както централните нападатели или централните защитници. Това важи както при владение на топката и офанзивната им игра, така и при защита на вратата. Което означава, че те могат да донесат различни неща на различни етапи от мача.

Профилите на Рая и Рамсдейл не се различават много, както обяснява треньора им. Въпреки, че треньорът на вратарите Инаки Каня би дал на Рая леко предимство по отношение на обхвата на подаванията (офанзивната игра) и пресичане на подаванията от игрови ситуации. Той споделя, че вратарите стават все по-важни както при владението на топката от страна на отбора, така и когато отбора се защитава дълбоко в собствената половина.

„Основно предимсто при изнасянето на топката чрез вратаря е той да играе отлично и с двата крака. Дейвид Рая е точно такъв тип вратар, което увеличава способността му да излиза от висока преса, когато притежава топката и отваря различни ъгли за подаване.

  Давид Рая и Микел Артета - goalkeeper.bg

  Както споменахме той е и отличен при пресичанията на подаване. С перфектната си физика и координация на завършен атлет. Способността му на взимане на решение под особено голямо напрежение го превръща в един от най-перспективните вратари. Но нека обърнем внимание и на Рамсдейл!

  Изключителен вратар при защита на вратата, с изумителен рефлекс и позициониране в рамката. Той е „дебелокож“, излъчването и присъствието му са железни и може би това е основната причина да играе на това високо ниво. А именно неговият непремирим характер и воля за победа го тласкат напред. Както споделя и неговият треньор в Английският национален отбор – Мартен Маргенсон:

  „Той е изключителен млад вратар, който има страхотна перспектива да подобри постиженията на Дейвид Сийман и Питър Шилтън.

  Дали идеята и решенията на Артета ще пожънат успех и той ще се превърне в първият мениджър дръзнал да смени своите вратари по време на игра, с тактическа идея, тепърва ще разберем. Определено това, което споделя той ни кара да се замислим и отваря нови хоризонти и гледни точки в работата с нашите вратари.

  “Бъди един от нас, довери се на професионалистите!

  Ако тази статия е била полезна за Вас, ще се радваме да ни подкрепите, като посетите нашият Магазин за вратари.

   Тактическа смяна на вратаря - goalkeeper.bg
   TWOFIVE NEW YORK'94 goalkeeper.bg
   0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин