Фабиан Отте: 

„Вратарите винаги са били над всички във футбола. Тяхната роля изисква уникален набор от умения и следователно не е изненадващо, че те обикновено следват много различни тренировъчни режими от своите съотборници.“

В тази статия д-р Фабиан Отте очертава някои от по-често срещаните подходи за трениране на мъже и жени вратари и пита как треньорите могат да намерят баланс между преподаване на техника и усъвършенстване на способността на своите играчи да антиципират играта.

от Боян Пейков

Ключови моменти

 

Има два широки подхода за обучение на вратари:

Традиционният метод, който набляга на тренировките и техническите умения, и по-съвременен подход, който има за цел да направи сесиите непредвидими и да помогне на вратарите да се адаптират към игровите ситуацията по време на игра.

Проучването, което направи Фабиан установи, че се очаква вратарите да овладеят набор от ситуации и задачи:

  • Като защита на вратата – предотвратявайки голове
  • Като защитават зоната и пространството пред вратата – пресичания на подавания
  • Като допринасят за изграждане на атаки – офанзивни действия

Всички тези задължения изискват отлични умения и вземане на решения.

Въпреки това някои треньори прекарват до 70% от времето си на тренировъчният терен за технически тренировки.

Така, че намирането на точния баланс между техниката и способността за взимане на решения за играта е огромно предизвикателство.

Как тренират модерните вратари - goalkeeper.bg

Част 1

Най-общо казано, има две всеобхватни школи за това как да тренирате вратари. От една страна, „традиционният“ подход се фокусира върху техническите умения и се разчита в голяма степен на тренировки, повторения и практически инструкции.

От друга страна, „съвременният“ метод променя упражненията, за да ги направи по-малко непредвидими и по-реални, близки до официалната среща. Тази по-базирана на сценарии структура има за цел да развие решаването на проблеми и да научи вратарите да мислят.

 

Част 2

Методика на изследване и анализ.
Проучването се основава на интервюта с 15 експерти – треньори на вратари, работещи в редица елитни футболни клубове. В отговорите си те дадоха своите виждания за основните умения, които смятат, че са необходими на всички вратари и за това как да развият тези умения на тренировъчното игрище. Имаше консенсус, че вратарите трябва да бъдат универсални, обучени да защитават вратата си, да затварят пространство и да играят роля в атака. Вземането на решения е ключово във всички тези компоненти и повечето треньори отделят значително време за практикуване на сложни, подобни на игрови модел сценарии.

Фабиан Отте и Ян Зомер - Goalkeeper.bg

Част 3

Прехвърляне към обучение (видео примери)

В тази част от презентацията д-р Фабиан Отте подчертава важността на адаптивността, като дава пример с мачови ситуации, които се адаптират в тренировъчните сесии. Всички те са проектирани за да бъдат относително сложни и да отразяват видовете предизвикателства, пред които са изправени вратарите по време на мачовете. За да успеят, вратарите трябва да могат да мислят и да реагират на ситуацията пред тях. В крайна сметка, работата е да намерим начин да държим топката извън мрежата си.

 

Част 4

Дискусия и заключителния

Отговорите на интервюираните пораждат някои фундаментални въпроси относно различните подходи към обучението на вратари и д-р Оте констатира следното заключение: Треньорите се съгласиха, че вземането на решения е критично умение за вратарите. Но повечето от тях признаха, че повече от половината от тренировъчното си време работят в технически тренировки. Това очевидно противоречие подчертава необходимостта от намиране на баланс между техническото и ситуационното обучение.

 

И въпрос върху, който може да се замислим:

Може ли по-тясното интегриране на вратарите с техните полеви колеги да помогне за създаването на универсални – модерни вратари?

Инаки Каня и Давид Рая - Goalkeeper.bg

Статията е преведена от официалният сайт на ФИФА – раздел Изследвания и Анализи. Оригиналната статия може да прочетете тук.

TWOFIVE ATLANTA'96 BLUE - goalkeeper.bg

Ако статията Ви е била полезна, може да ни подкрепите като посетите нашия Магазин

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин