Тъй като ние, като треньори, се стремим да търсим, да извлечем мнения и заключения, обичаме да категоризираме нещата… така че ще формираме мнения за представянето на вратаря и ще решим дали играчът е добър или има пропуски в етапите на развитието си ( тема върху която ще акцентираме скоро).

от Илия Иванов

Въпреки че често знаем какво да търсим в един нападател или крило, все още има сиви полета в идентифицирането на таланти – оценката на вратарите. Искам да помогна, да осигуря рамка на това, което съм склонен да търся когато наблюдавам един вратар. Разбира се, преди всичко трябва да знаем и какъв профил вратар ни интересува, но видовете вратари ще говорим по натам….

 

Отразяване на удари – “Shot Stopping”

 

Без значение как се развива вратарят и как се променят изискванията, един аспект винаги ще бъде последователен – какъв процент отразени (спасени или уловени удари) има вратаря? Позиционирането, рефлексите, разчитането на играта  допринасят за тази способност. Ханс Лайтерт (инструктор по вратарство на ФИФА и консултант за ФК Ливърпул, бивш координатор на вратарския екип на Ред Бул) обобщава добре вратарството със 7 ключови принципа: 

goalkeeper.bg седем ключови принципа при вратарския скаутинг
 • Оптимално позициониране и дистанция
 • Баланс
 • Готови навреме
 • Правилното начало
 • Активно движение  към топката
 • Смелост
 • Контролиран фокус 

 

Друго нещо, което трябва да запомните е, че не всеки допуснат гол е грешка на вратаря – някои удари просто не могат да бъдат спрени. На свой ред, модна дума, която ще чуете често, когато гледате предаване, е „Удар право във вратаря“ с намек, че нападателят е свършил ужасна работа, понякога ударът всъщност е добър и вратарят е намерил оптимална позиция, за да го направи лесно. Въпреки, че има технически анализи, които придружава този процес на оценяване, общата рамка, която прилагате със 7-те ключови принципа е:

Вратарски скаутинг goalkeeper.bg

Задължителни спасявания (Must save) 

  Ако за вратаря е по-трудно да пусне този удар, отколкото да спре, това е задължително спасяване – това често са удари директно към вратаря.

Трябва да спаси ( Should save) 

Удари които  изискват малко движение, но нищо прекалено екстремно – обикновено не е необходим голям обхват , за да ги достигнете. Например, вратарят трябва просто да „плонжира“ в дясно. 

Възможно е да се спаси (Can save) 

Тези изстрели изискват голям обхват на вратата и движение, но все пак могат да бъдат достигнати по-често. В такива спасявания може да видите голям набор от техническите способности и уменията на вратаря.

Ключови спасявания ( Key save) 

За такива спасявания се изисква техническо съвършенство. Въпреки че е технически възможно, често не се очаква от вратаря да направи такова спасяване. Виждали сме доста пъти именно едно такова спасяване да обърне развоя на целия двубой. Легендарният Оливър Кан нарича тези спасявания – „Магията на вратарския пост“

goalkeeper.bg Основни принципи

Изграждане на атаката/Дистрибуция

Преди няколко години един от пионерите във вратарството Франс Хук започна да разглежда играта на вратаря под различен ъгъл. Тъй като той нарича вратаря, вратар – играч (Goalplayer) – с днешните изисквания изглежда уместно позицията да си е спечелила това  ново име. Позицията изисква повече от просто отразяване на удари и топ клубовете сега изискват активно участие от своя номер 1 в изграждането на атаките. 

Голяма част от дистрибуцията  тук зависи от използвания тактически подход, но има някои точки, които трябва да запомните:

И по скоро като уточнение, а не като точка бих казал, че без добра футболна техника колкото и добре да се позиционира вратаря едва ли ще може да направи повече от това да изрита топката силно напред.

Франс Хоок и неговият goalplayer

Късо изнасяне

Както по-горе споменах, без добра футболна техника този компонент от играта е трудно постижим. И все пак когато това е заложено във философията на треньора той ще търси именно такъв тип играещ вратар –  Едерсон е чудесния пример в това отношение. Но за да може един вратар да играе късо освен отлична тактическа и техническа подготовка има и още няколко точки. 

 • Разпознаване на игровите ситуации – Възможността на вратаря да играе и вижда 100% от терена му дава ясни отговори в изнасянето
 • Вратаря винаги ще е численото предимство – противникът не може да дойде с 11 човека в нашето поле 
 • Линия на подаване –когато вратаря намира коридорите и елиминира поне една линия на противника. Бонус е когато подаването е на незащитения крак на партньора ни 
 • Създаване на линия с централните защитници  – Дали ще е от трима или от двама този похват е все по-често използван в съвременния футбол
goalkeeper.bg Изнасящ вратар

Дълго изнасяне 

Със сигурност това е по-използвания похват от повечето треньори водещи се от принципа топката да е далеч от собственото наказателно поле. И тук има няколко компонента като – насочване в зона където имаме добър играч на „втория етаж“, игра за втора топка, числено равенство. Тук особено важно е обхвата и остротата на подаването. 

Начало на контраатака 

Винаги съм казвал, че първото решение при контраатака е топката да се вкара с хвърляне от ръка, друго което е важно е дали ще имаме числено предимство при самата контраатака. Често пъти се вижда вкарване на топката с воле напред при ситуация 2 на 1 за противника който почти моментално си връща притежанието. 

Менажирането на играта е важен компонент в разграничаването на нивото на вратаря – „Той води играта, не играта да води него“. Дали ще забави или ще динамизира играта на терена зависи само от него и бих казал от самочувствието и класата която притежава. 

Либеро - вратар goalkeeper.bg

Независимо дали са къси или дълги подаванията могат да бъдат положителни или отрицателни, дали подаването е било продуктивно или просто е създал по-голямо напрежение върху противника. Вратарят, надарен в дистрибуцията, винаги ще се стреми да бъде продуктивен, докато този, който се чувства неудобно, може просто да се стреми към най-лесния вариант. 

Бонус: Подаването не е толкова важно, колкото резултатът от него – например – създава впечатлението, че единственият правилен начин за подаване е страничното воле – въпреки че има предимства от страничното воле, има и недостатъци и това трябва да е една от многото техники, които вратарят може да използва, а не единствената.

Защита на пространството зад гърба на отбраната – Sweeper Keeper

Когато мислим за вратар – либеро, много от нас ще си представят Мануел Нойер, който е на 30-40 метра от вратата. Отборите с висока линия търсят вратари, които могат да действат като либеро. За да разпознаете вратар либеро, независимо от стила на игра, който гледате, има няколко бързи и лесни аспекта, които можете да вземете предвид:

 

 • Бърз ли е вратарят? Вратар, който има прилично ускорение и скорост, може да стигне до топката, която е играна отзад, по-рано – печеленето на притежание винаги ще бъде по-лесно от 1 на 1.
 • Помните ли 7-те принципа? Номер 6 е смелост и се прилага тук. Вратарят трябва да бъде смел, за да излезе, знаейки, че е много вероятно идеалният сценарий да е той да отправи удар в тялото/лицето от близко разстояние. Ако видите колебания във вратаря, когото оценявате, вероятно не му е удобно да работи като либеро.
 • Когато излизате от линията за въздушни ситуации, нещо, което всички вратари научават в ранна възраст, но други може би не знаят, е просто да атакуват топката във възможно най-високата точка. Колкото по-добър обсег и време има вратарят, толкова по-малка е вероятността нападателят да спечели въздушен удар.
goalkeeper.bg Sweeper keeper

1 на 1 ситуации 

За този компонент има най-различна литература, философии и мнения – Аз ще спомена само няколко неща – Единоборството започва с влизането на топката в наказателното поле и правилното използване на техниките. К-блок или Х-блок са неефективни в 95% от ударите след 7я метър. Разпознаването на дистанцията до вратата тук дава решението на вратаря точно каква техника да използва в дадената ситуация. 

Допълнителни аспекти

Исках да се съсредоточа върху горните четири елемента, защото те са аспекти на играта, които могат да бъдат оценени и от видео, което означава, че те са най-често срещаните аспекти, които вероятно ще изследвате. Ако сте на трибуните, тези допълнителни елементи са изключително важни, за да знаете:

 • Как играчът реагира след грешка е бърз начин за оценка на психологическата сила и устойчивост. Минутата след като падне гол, вижте как изглежда езикът на тялото.
 • Как е комуникацията?
 • Вратарят все още ли е концентриран?
 • Подава ли се на емоции?
 • Колко ангажиран е играчът, когато топката е от другия край? Силно фокусираният вратар ще остане ангажиран и ще знае къде точно е топката през цялото време, а не само в общата зона на игра.
 • Комуникация/Присъствие – Вратарят общуваше ли с отбор си ?

 Тези психологически и емоционални аспекти е почти невъзможно да се преценят истински на видео, но те правят огромна разлика в оценката на играча.

goalkeeper.bg - комплексен вратар
goalkeeper.bg RG ZIMA NEW 2023/24

Ако статията Ви е била полезна, може да ни подкрепите като посетите нашия Магазин

0
  0
  Количка
  Количката е празнаВърни се в магазин