Зимен футбол по долното течение на река Дунав

от Йордан Ангелов

През зимата по долното течение ставало много студено и реките и езерата замръзвали! По горските райони навявало сняг и за това управниците на футбола от Боянските ливади прекъсвали първенството! Отборите си почивали през зимните празници и после започвали подготовка за пролетния полусезон. Обикновено отборите се подготвяли на юг от Босфора, в далечни земи, където времето било по -топло!

В първенството участвали 16 отбора от различни речни, горски, морски и езерни региони! Имало няколко парка и поляни с горски птички, които също били допуснати до участие. Шампион бил горския отбор от Лудата гора, който бил подписал така наречената „Зелена Сделка“ и по горска линия купувал играчи от горните и долните течения на реките! Лудата гора участвал в Евро турнира на стотинките, който се организирал от Женевското езеро по горното течение на река  Дунав.

Купата била спечелена от отбора на Сухата река. Преди време там имало много голям Герен, с времето след лошо стопанисване пресъхнал и вода почти нямало. След много компромиси от страна на Боянските ливади те били допуснати до участие в първенството.

goalkeeper.bg Суха река в близост до стадион Герена

Друг славен отбор бил Панчереското езеро

Те играели много често в турнирите на Женевското езеро и били многократни шампиони в първенствата на долното течение, но също били лошо стопанисвани и нивото им критично взело да пада и почти пресъхнало!Тогава Панчереското езеро подало молба до Боянските ливади да си прилеят вода от една по-малка река на име Осъм.

Преливането било одобрено и започнали да преливат!Преливали, преливали и вечерта към 19:48 се получил разлив. Образувало се още едно малко езеро! От Боянските ливади много мислили какво да правят,и в името на футбола дали лиценз и на двете Панчеревски езера.

 

goalkeeper.bg езерото Панчарево в близост до базата на ЦСКА

Лиценз получили също:

отборите от Парк Надежда, Парк Лаута, Красна поляна. Имало и едно Аязмо, което имало толкова високо ниво ,че си направили собствен ВЕЦ. Обаче след време нивото на водата рязко спаднало и Аязмото остнало на сухо.

Следва продължение..

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин