За повечето спортисти, техния треньор е един от най-влиятелните хора в живота им.

 

Според различни проучвания, треньорите са на първо място по влияние към младите спортисти.

Добрите треньори могат да помогнат на своите играчи да се представят на върха на възможностите си, да развият силни личности и да подхранват тяхната увереност.

Лошите треньори, могат да стигнат отвъд пределите на психологическите, емоционалните и физически граници и да навредят на играчите си, създавайки враждебна и негативна среда, което може да доведе до отказване на талантливите атлети от спорта, който практикуват.

 Да си треньор, който има позитивно влияние, изисква овладяване и балансиране на редица качества като най-важното, може би, е да бъдеш верен на своите собствени треньорски принципи.

goalkeeper.bg работа с подрастващи

Множеството роли на треньора, който работи с подрастващи

 

Работата на треньора е комплексна. Проучвания показват, че треньорите често влизат в ролята на инструктори, учители, мотиватори, възпитатели, приятели, мениджъри и т.н.

В допълнение на всички тези неща, треньорите също трябва да имат разбиране за развитието на атлетите в различните етапи от тяхната кариера, за да могат да осигурят оптимална подготовка, игрово време и развитие.

Треньорите трябва да имат задълбочени знания към спорта, който преподават, включвайки правилознание, умения и техники. В по-напреднал етап от тяхната кариера, трябва да имат и повече информация към физиологията, психологията, храненето и други сфери.

Защо треньорите трябва да инвестират в себе си goalkeeper.bg

Да инвестираш в себе си, означава да инвестираш в своите играчи

 

Макар да бъде трудно понякога да се намери време, енергия и средства за допълнително развитие, то е ключово, за да може израстването да е двупосочно – не само играчите да се развиват, но и техните треньори.

 

Според различни проучвания и публикации, треньорите които инвестират в себе си и се развиват, влияят на своите играчи по следния начин:

– Показват по-високи нива на отдаденост, целенасоченост и стремеж към развитие, към своите играчи, които ги следват за пример

– Продължават развитието си при тези треньори, защото усещат постоянното надграждане в процеса на работа (не се правят едни и същи неща)

– Засилват интереса си към спорта, вместо да намалява, с включването на нови упражнения, практики и знания

– Усещат амбицията и израстването на своя треньор, с което и те самите търсят този път

 

Очевидно е, че ако намерите време и енергия да инвестирате в себе си, за да станете по-добър треньор, ще подобрите качеството на вашите играчи и отборите които ръководите.

Да инвестираш в себе си, означава да инвестираш в своите играчи</p>
<p>Макар да бъде трудно понякога да се намери време, енергия и средства за допълнително развитие, то е ключово, за да може израстването да е двупосочно – не само играчите да се развиват, но и техните треньори. </p>
<p>Според различни проучвания и публикации, треньорите които инвестират в себе си и се развиват, влияят на своите играчи по следния начин:</p>
<p> - Показват по-високи нива на отдаденост, целенасоченост и стремеж към развитие, към своите играчи, които ги следват за пример</p>
<p> - Продължават развитието си при тези треньори, защото усещат постоянното надграждане в процеса на работа (не се правят едни и същи неща)</p>
<p> - Засилват интереса си към спорта, вместо да намалява, с включването на нови упражнения, практики и знания</p>
<p> - Усещат амбицията и израстването на своя треньор, с което и те самите търсят този път</p>
<p>Очевидно е, че ако намерите време и енергия да инвестирате в себе си, за да станете по-добър треньор, ще подобрите качеството на вашите играчи и отборите които ръководите.

Повишава вашата компетенция и увереност

 

Както споменахме по-горе – треньорите могат да попаднат в различни роли, при работата си с подрастващи, особено ако екипът с който работите е малък.

 

Комплексната подготовка, търсенето на знания в различни сфери и надграждането на вече придобити такива, логично води до по-добрата подготовка на треньора, който се чувства по-уверен, по-амбициран да приложи придобитите нови знания и тази енергия и ентусиазъм дори и неволно, се предава на играчите и създава още по-позитивна среда.

 

Подобряването на ефективността не опира само до действията на играчите, а и до организацията на треньора, тренировъчния му процес, подбраните теми и тренировки, с които да надгражда уменията и знанията на своите играчи.

 

В съвременния свят има много източници на информация за развитието на треньорите.

Онлайн курсове, провеждането на семинари, уебинари и беседи, посещение на развити клубове и академии в други европейски страни и др.

Едно нещо е важно да се използва като заключение и да остане в съзнанието ни – Ако в наши дни не се развиваш и не търсиш начини за самоусъвършенстване, бързо можеш да бъдеш задминат от конкуренцията на други, по-гладни за знания и растеж и да си догонващ в развитието на спорта в който се намираш.

една статия от партьорството ни с thexcoach.com

  

goalkeeper.bg организира

 

Присъствени и Онлайн семинари за вратари, организирани с цел повишаване на обучението и квалификацията на Треньорските кадри!

Развитие чрез обучение на подрастващи и професионалисти!

Утвърдени Лектори – Треньори от страната и чужбина!

Бъдете в крак с най-новото и актуално в треньорската и вратарска професия!

Повече ТУК   

0
    0
    Количка
    Количката е празнаВърни се в магазин