Ето защо е толкова трудно да си вратар!

Да си вратар не е лесна работа, дори е най – трудната позиция. Работата ни е предизвикателна, изолирана, непростима и отговорна. Футболът е игра, която възнаграждава голмайсторите много повече от “невъзпятите герои”, които предотвратяват головете.

Нека да погледнем нещата от гледна точка на вратаря.  Ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете преди да станете професионалист и което ще преживеете през дългата си кариера.

 

1. Каквото и да стане ти ще си виновен

Като вратар трябва да приемете, че:

 • Вие сте последният човек в линията на защита и Вашата единствена цел на терена е да не допуснете гол във вашата врата.
 • Така че дори и да не сте изцяло виновен за грешка довела до гол, това често ще се счита за ваша вина. 
 • Редовно ще поемате тежестта на критиката.
 • Вдигането на ръка и приемането на вината е неразделна част от това да бъдеш вратар.  Понякога това изглежда несправедливо, но способността да останеш смирен и да държиш брадичката си изправена е това, което прави вратарите най-силните и благородни играчи на футболния терен.

 

goalkeeper.bg Отговорснотта и вината е винаги върху вратаря

2. Липса на слава 

Ако си мислите, че като спасите една дузпа или дузина положения вече сте герой, лъжете се. Идва следващия мач, в който допускате непредизвикана грешка и отново всички ще ви се нахвърлят и сочат с пръст.

3. Лош късмет 

Лошият късмет не засяга нито един играч повече от вратаря.  Има моменти, в които ще направите „невъзможното“ спасяване – и въпреки това в края на мача един злощастен рикошет на топката и ще е във вратата ви.

4. Подгответе се да тренирате най – много от всички

Да, това е не писано правило. Вратарят тренира в пъти повече от полевия футболист. И както знаем само с един отбелязан гол нападателя става “играч на мача”. Докато вие ще останете зад прожекторите. 

goalkeeper.bg Понякога какво и да направите топката просто влиза във вратата

5. Кал, сняг, вятър 

Подгответе се, че при най – лошите атмосферни условия вие ще сте потънали до уши в кал и мръсотия. Със скъсан клин и вратарски ръкавици. Ще ви се наложи да плонжирате и отразявате удари на замръзнали терени. Всичко , което сте тренирали може да се промени за секунди при бурния вятър в мачовата събота. 

6. Критики от тъчлинията и трибуните 

Трябва да сте доста силен характер. И дебелокож за да издържите на всички критики от страна на треньори и публика. А когато започнат и обвинения по ваш адрес още в детска възраст от страна на родители, това може да ви прекърши и сломи.

7. Вратарските ръкавици

Докато намерите подходящия модел ще мине доста време и ще смените много чифтове. Трябва да си намерите най – удобния, късметлийският, цвета който ви отива на екипа и точно когато го намерите производите ще смени модела или ще пусне нов.

Поддръжката на вратарските ръкавици, ако си мислите че ще ги хвърлите в пералнята и след това в сушилнята, жестоко се лъжете. Или просто трябва да имате солиден контракт с някой от брандовете и да получавате по 100-на чифта годишно или ще ви се наложи да перете ръкавици ежедневно.

goalkeeper.bg marki vratarski rakavici long (9) (1)
goalkeeper.bg Често ще чувате критики по ваш адрес

8. Няма втори шанс 

Вратарската позиция е най-непростимата позиция на терена и предлага много малко възможности. Може да ти се наложи да стоиш с месеци, дори и години резерва.  Да не запишеш минута. Трябва да си доста търпелив и упорит. И през цялото това време трябва да си готов да грабнеш своя шанс, защото втори може и да няма.

9. Дългото пътуване до дома след лош ден

Няма нищо по-лошо от пътуването до дома, когато отборът загуби заради грешка, която си направил. Именно тези ключови моменти костват мачове и съсипват уикенда/седмицата на всички в клуба. Вратарите наистина носят тежестта на своите грешки. Повечето други позиции на футболния терен не биха могли да се държат отговорни за загубата на точки.  Имайки това предвид, не е изненадващо, че някои професионални вратари са напуснали играта и са прекратили своята кариера поради стреса, на който са подложени всяка седмица. Изисква се умствена сила, положителна нагласа и решителност да се изправите на следващият ден.

goalkeeper.bg Трябва да си много силен характер

10. Всичко зависи от теб 

Раните ще заздравеят.

 • Вратарите лесно ставаме жертва на високото си ниво на отговорност.  
 • Необходима е смелост, за да бъдеш един от най – добрите. 
 • Въпреки всички трудности, с които ще се сблъскате, има и страхотни неща в това да бъдеш вратар.  
 • Никога не се отказвай да следваш мечтите си и бъди готов на жертвите , които ще направиш в името да бъдеш най – добрия вратар!
goalkeeper.bg Следвай мечтите си и никога не се отказвай
Вижте нашите предложения goalkeeper.bg, вратарски книги, вратарски ръкавици, вратарски семинари
0
  0
  Количка
  Количката е празнаВърни се в магазин