В горещите летни месеци един от основните въпроси при провеждането на интензивна кондиционна тренировка при вратарите е обезводняването и начина на хидратация. 

Какво всъщност е хидратация?!

Това е покриването на дневните нужди от течности за поддържане на основните биохимични и физиологични функции на организма.

Или казано на спортен език, приемане на повече течности. Най-вече вода, на често и в достатъчно количество. Повече от 60% от човешкия организъм е съставен от вода. Водата е от съществено значение за правилното функциониране на човешкия организъм, тъй като тя отговаря за редица процеси и правилното функциониране на органите. Списъкът с най-важните задачи на водата включва функции като:

 • компонент на тъканите и клетките
 • съставна част на слюнката, потта, сълзите, урината, жлъчката, синовиалната течност (в ставните капсули) и стомашните, панкреатичните и чревните сокове
 • участва в терморегулацията на тялото
 • поддържане на водно-електролитното и киселинно-алкалното равновесие, правилната плътност на кръвта.
Водата е основна част от вратарската тренировка. goalkeeper.bg

Как да проверим хидратацията на организма? Най-често срещаните симптоми на дехидратация!

За дехидратация говорим, когато нивото на водата и електролитите спадне до такова ниво, че нормалното функциониране на организма се нарушава. С други думи, това е състояние, при което губим повече течности, отколкото приемаме. Ако е продължителна, тя представлява заплаха за здравето и живота на човека. В зависимост от степента на дехидратация организмът ни дава различни сигнали за нарушения в правилното му функциониране. Още при спадане на нивото на водата с 1-2% спрямо телесното тегло се появяват симптоми като:

 • усещане за повишена жажда
 • главоболие и замайване
 • сънливост (понякога е точно обратното – вратаря е много възбуден)
 • слабост
 • сухота в устата
 • напукани устни
Липсата на вода в организма може да е фатална. goalkeeper.bg

В много от професионалните отбори има цветова скала във всяка една тоалетна, с която може да проверявате нивото на хидратиране на организма. Най-просто казано колкото по тъмна на цвят е вашата орина, толкова повече имате нужда от вода и електролити. Ако орината ви е светла до бяла то вие сте готови за пълноценна тренировка. 

Препоръчителен дневен прием на вода при вратари над 18 години е между 2,5 и 4 литра на денонощие. Като по време на самата тренировка приема може да достигне до литър. 

Важно нещо, което трябва да знаете е да не прекалявате с количеството вода на един прием. Не повече от 150/200мл. 

Пийте вода често, в малки количества. 

Друг основен акцент е температурата на водата, която приемате. 

Не приемайте вода и течности под 10 градуса. Температурата на водата трябва да е близка до температурата на тялото ви, за да може да се усвои от вътрешните органи. 

При прием на студена или дори ледена вода в горещ организъм, може да се стигне до неприятни усложнения с някой от вътрешните органи. И да има обратен ефект, дори и по тежки последствия. 

 

Изотонични напитки

Изотонични напитки  са предназначени за бързо допълване на течности, минерали и соли, от които тялото има нужда. Тялото, чрез потенето по време на тежка тренировка, не отделя само вредни вещества и вода, но и важни минерали, като натрий, калий и магнезий. Така тялото ви губи количество йони и затова организмът попада в дисбаланс.

Изотонични са напитките, които съдържат минерални соли. Те компенсират загубата на електролити в процеса на потене по време на активна тренировка. Солите са разтворени във воден разтвор с до 5% съдържание на гликоза (изотоничен разтвор). Често в разтвора се добавят различни витамини и микроелементи. 

Не ограничавайте приема на вода и течности преди, по време и след тренировъчното занимание. Приемайте необходимите течности през целия ден! 

Избягвайте приемането на напитки с добавена захар, газирани и със съдържание на алкохол!

Ограничавайте приема на кафе(особено в следобедните часове), тъй като кафето има свойствата на дехедратация и може да доведе до загуба на течности! 

PM Sport Bianco goalkeeper.bg
0
  0
  Количка
  Количката е празнаВърни се в магазин