от team goalkeeper

Техническа тренировка при вратари

 

Същност, приложение и ключови моменти 

Какво всъщност представлява техническата тренировка при вратарите?! 

“Техниката е в основата за постигане на максимални резултати…“

 

Както сме писали и в други наши статии техническата тренировка е част от видовете тренировки при вратарите. При нея, характерно и специфично, е заложеното в основната част  –  заучаване, подобряване или усъвършенстване на даден технически елемент. Спрямо възрастта на вратарите от 8 годишна възраст до професионалисти, техническата тренировка е необходима в един или друг аспект. При децата и подрастващите тя е задължителна и необходима в огромна част от тяхното развитие, но дали при професионални вратари е приложима и има ли нужда от нея?!

Техническата тренировка сама по себе си е вратарска тренировка с нисък интензитет на работа и изцяло целенасочена за определен технически похват като: горен хват на топката, долен хват на топката, лов на висока топка, плонжиране чрез стъпка навън (push off) или стъпка навътре (negative push off), техника блок и др. 

Изцяло техническа тренировка за професионални вратари може да се направи в ден, когато имате възстановителна или вработваща тренировка. Или просто като допълнителна тренировка в мачовата или предсезонна програма.

Приложение

 Техническата тренировка, не може да замени по никакъв начин кондиционна или технико/тактическа тренировка (тъй като в нея нямаме взимане на решение и интензитет на работа). А точно обратното, балансирани и преднамерени действия. 

  Техническа тренировка goalkeeper.bg

  Същност

  Както написахме и в по горните редове Техническата тренировка се прилага в различните възрасти по различен начин и дозировка. При децата от „Базовия период“ 8-10 години тя е задължителна във всяка една сесия. В „Подготвителния период“ за деца от 12-15 години техническата тренировка се допълва и с Технико/тактическа като скоростта на топката и тайминга на ударите се променят. Докато след 16 годишна възраст , тя бива за подобряване на даден елемент. 

  При професионалните вратари можем да говорим вече за усъвършенстване на технически елемент! 

  Ключови моменти 

  Методическата работа от страна на треньорите и работата в “блокове” (периоди от 1-2 месеца за начално заучаване на даден технически елемент). Последователността на заучаване на отделните техники трябва да бъде подредена и структурирана като се започне от “семплото към сложното”. 

   Като втори ключов елемент може да определим различните видове технически похвати и изискванията от самите треньори за тяхното изпълнение. В тази връзка можем да отбележим един изключително положителен пример в развитието на вратарската техника през последните 5-6 години, а именно изпълнението на блок. Почти всеки вратар в България, изпълнява целенасочено техника на блок, било то къс/дълъг или блок с ръце. 

   Техническа тренировка goalkeeper.bg

   Ключов елемент 3 

   Подценяване/пренебрегване на техническата част от работата с вратари. 

   Tехниката в спорта и в частност футбола е основа и на нея се градят останалите части от структурата на работа. Не добрата техническа подготовка на даден вратар може да доведе до застой и не успешно развитие именно поради този факт. 

   Не подценявайте ежедневната работа за техника, като е препоръчително да следвате изградена Mетодика. 

    TWOFIVE OSAKA’02 goalkeeper.bg
    Ако статията Ви е била полезна, цените нашата работа и желаете още качествено съдържание, ще се радваме да ни подкрепите!

    Вижте нашите предложения goalkeeper.bg, вратарски книги, вратарски ръкавици, вратарски семинари
    0
     0
     Количка
     Количката е празнаВърни се в магазин